home | nieuwsblad | informatie
Silverpit
Laatste wijziging: 27-05-2019

Silverpit

  1. The Silver Pit
  2. The Wash

De Silver Pit en The Wash zijn ontstaan als gletsjerdalen in het Wolstonian en Devensian. Tijdens de periodes dat er geen ijs was en de zeespiegel laag genoeg stond is de geul van de Silver Pit gebruikt als een uitstroomopening van The Wash.

De Silver Pit is gebied van 15 tot 32 meter diep met een verschil van eb en vloed van ongeveer 2-3 meter. De bodem bestaat uit grof gravel en en rotsblokken die vermoedelijk afkomstig zijn van ijsafzettingen.

In 1835 werd de plek ontdekt als een rijk gebied om tong te vissen, zo rijk dat de prijs van tong instortte. Zoals wel vaker met menselijk handelen was het geluk van korte duur. In 1838 verdween de overvloed aan tong.

In 2002 is er een gat gevonden onder de bodem dat op een krater lijkt. Het gat heet de Silverpit Crater en is mogelijk onstaan door een meteoriet inslag of door inzakking als gevolg van het oplossen van een ondergrondse zoutlaag. The Silverpit Crater is gelegen op ongeveer 54°14'N,1°51'E. Hij is ongeveer 3 km in doorsnede met concetrische ringen die doorlopen tot een doorsnede van 19 km.

Bronnen
2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl