home | nieuwsblad | informatie
Over strandvondsten.nl
Laatste wijziging: 12-02-2018

Contact informatie
strandvondsten.nl
e-mail: info@strandvondsten.nl

Wat is strandvondsten.nl

Strandvondsten.nl probeert doormiddel van plaatjes strandvinders te helpen hun vondsten op naam te brengen.

Dennis Leeuw

Dennis Leeuw is geboren en getogen in Noord-Holland en komt, doordat zijn ouders een huisje op het strand van Egmond aan Zee hadden, al vanaf zijn geboorte op het strand. Als kind leerde hij jutten om hutten te kunnen bouwen en al jong leerde hij ook windsurfen. Alles wat een kind kan wensen, zon, zee en strand, waren de lange vakanties in Egmond aanwezig. Dit is de basis voor zijn liefde voor de kust.

Van beroep is Dennis automatiseerder die alleen gebruik maakt van open source software zoals Linux. De passie voor het strand en de kennis van computers en software zijn de basis voor strandvondsten.nl.


Hoe het zo gekomen is

Voor het jutten werden er altijd wandelingen langs de kust gemaakt, maar met de jaren spoelde er steeds minder waardevolle spullen aan, maar de wandelingen bleven. Zo rond 2003 of 2004 begon er langzaam de interesse te ontstaan voor de schelpen die op het strand lagen. Af en toe werd er eens een meegenomen en in een boekje opgezocht. Er bleek meer te liggen dan op het eerste gezicht duidelijk was en de verwondering groeide. Een zandsuppletie in 2004 en 2005 bracht bijzonder materiaal en toen sloeg het virus toe. Wat leefde daar toch allemaal in die zee?

Toen Dennis zich meer ging verdiepen in de vondsten, meer boeken kocht en op Internet ging zoeken bleek dat er in 2006 nog erg weinig goede informatie op Internet te vinden was. Hij kwam tot de ontdekking hoe moeilijk het soms is om een vondst van de juiste naam te voorzien. Dit leidde tot het idee om zelf een website te maken die het makkelijker moest maken. Sinds 28 september 2006 is de site online. Het idee van de plaatjes met een tekst er onder is gebasseerd op het ouderwetse "leesplankje" en is een idee van Anneke van der Lende. De basis gedachte is dat als je de plaatjes volgt je altijd binnen 3 stappen bij een soortbeschrijving moet uitkomen, dit is geleend van de documentatie schrijvers van NeXT, en zo wordt geprobeerd de website zo gebruiksvriendelijk en simpel mogelijk te houden.

Op het plaatje is te zien hoe de site er in 2007 uit zag. In de loop der tijd is de layout ietsje veranderd en de opzet groeide mee met het vermeerderen van de inhoud, maar de basis is al die tijd gelijk gebleven onder het motto: "Keep It Simple Stupid".

Veel op de site is gevonden tussen Egmond aan Zee en Bakkum, omdat Dennis nog steeds elk jaar in Egmond aan Zee komt, maar ook andere Nederlandse stranden werden bezocht en de zoektocht leidde zelfs naar de stranden van Noorwegen, Denemarken, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En het is daarom dat de website de ondertitel "Digitaal Noordzeemuseum" heeft gekregen.

Deze site is opgedragen aan:
P.C. Leeuw
(20-4-1944 / 21-03-2008)

2006 - 2020 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl