home | nieuwsblad | informatie
Egmond aan Zee
Laatste wijziging: 11-12-2017

Veel van onze vondsten zijn gedaan op het Egmondse strand of precieser tussen paal 39.000 en 43.000, dat is het strand tussen Egmond aan Zee en Castricum. Standaard ligt er op het strand fossiele halfgeknotte strandschelpen en sinds de jaren 199x ook de Amerikaanse zwaardschede. Veel voorkomende schelpen zijn de Venusschelp, Witte dunschaal, Zaagje, de Kokkel vooral oude kleppen en de Wenteltrap. Van nature groeit er op een zandstrand geen wier, maar het spoelt wel regelmatig aan. Vooral aan het eind van augustus / begin september spoelt er bij een noordwestelijke krachtige wind elk jaar veel riemwier aan.

Omdat ik al vanaf mijn geboorte elk jaar op dit strand kom heb ik veel zien veranderen. Het meest bijzondere vind ik altijd de ontwikkeling der duinen. In de loop der jaren volg ik vooral de ontwikkelingen van het duinen rond de meet antenne van Argus (verwijderd 2017), even voorbij de afgang Egmond Binnen. Zie hiervoor de pagina over Bouw een duin.

Naast de natuurlijke ontwikkeling van de kust is er natuurlijk ook de door de mens gestuurde aanvoer van zand in de vorm van strand- of vooroeversuppleties. Omdat dat een voortdurend proces is er een speciale pagina over deze suppleties bij Egmond.

Bronnen

2006 - 2018 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl