Touw 2009


Op de laatste dag van onze vakantie liep 's ochtends over het Egmondse strand. Het was 16 augustus 2009, en er lag weinig bijzonders. Ik kwam een jutter uit Castricum tegen die een mooie grote patella gevonden had en het enige dat ik hem kon laten zien was een bosje met 10 haaieneieren. Het was mooi weer en heerlijk rustig op het strand. Via de eblijn ben ik verder naar Bakkum gelopen en op de terug vond ik nog een plank in het water. Bij de afgang van Egmond Binnen gekomen zag ik een hoopje aan de vloedlijn liggen. Dus even kijken. Het bleek een stuk touw te zijn. Omdat touw zaten wat eendenmosselen en dat trok mijn aandacht.

Toen viel mij ook op de roze-rood-actige kalkkokerwormen. Deze had ik alleens eerder gevonden, maar nog steeds niet op naam kunnen brengen. [Het gaat hier om de Rode kalkkokerworm (Serpula vermicularis)].

Het touw nader onderzoekend bleken er vele noordse rotsboorders in en op te zitten.

Na een tijdje rustig bezig te zijn geweest had ik ook nog jonge exemplaren van de wijde en de bonte mantel gevonden. Daar er nog veel meer in het touw zat besloot ik Rens en Ria die net langs liepen aan te spreken en te vragen of zij Anneke wilde vragen om met ons karretje naar me toe te komen.

Wachtend op Anneke vond ik ook nog een aantal gemarmerde streepschelpen. Samen hebben we touw en plank met het karretje naar ons strandhuisje gebracht. Aldaar hebben we het stuk touw in drieën gezaagd en uit elkaar gedraaid. De uitgeplozen stukken werden gewassen. En als laatste werd het was water gezeefd.

Voorlopige vondsten tijdens het zoeken:

home  © 2006-2017 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl