home | nieuwsblad | informatie
fytoplankton
Laatste wijziging: 30-11-2012

Fytoplankton

Fytoplankton (algen) is microscopisch klein plantaardig materiaal. Het fytoplankton leeft vrij in het water. Ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen onder gunstige omstandigheden. Door gebruik te maken van licht zet het kooldioxide en waterstof om en in suiker en zuurstof. Het is met dit proces de grootste zuurstof leverancier van de wereld.

6 CO2 + 6 H2O -> C6H12O6 + 6 O2

Naast de kooldioxide en waterstof heeft fytoplankton ook nog enkele andere stoffen nodig. Die voedingsstoffen zijn vooral nitraten, fosfaten, maar ook enkele spore-elementen en vitaminen.

Soorten fytoplankton

Vijanden

Filterfeeders, zoöplanton, larven van vis, garnalen en andere zeedieren zijn in hun eerste levensfase afhankelijk van plankton. De larven en jongen van zeedieren zijn vaak zo klein dat alleen de allerkleinste deeltjes gegeten kunnen worden.

Zelf fytoplankton kweeken

  1. De makkelijkste manier om te starten met het kweken van fytoplankton, maar het onzekerst in het resultaat en de soort fytoplankton is door gewoon zeewater te gebruiken. Natuurlijk kan ook een basis gekocht worden in de betere aquariumzaak. Wij namen zeewater, deden er wat extra zout in (fytoplankton kan hogere zoutwaarden verdragen dan radardiertjes) en een flinke scheur pokon en hebben het voor het raam in de volle zon gezet. We roerden het regelmatig door en na 3 weken werd de inhoud van de pot duidelijk groener.


  2. Neem een 10 to 20 liter aquarium, of plankton reactor, en vul deze met kraanwater dat aangemaakt is met zeezout zoals dat in de aquariumwinkel wordt verkocht (op 3 liter water 100 gr. zout). Zorg voor een zoutgehalte tussen 1.021 en 1.029.

  3. Beschijn dit aquarium met een lamp. Hoe meer licht hoe sterker de groei. De verlichting zou 20 uur per dag, 7 dagen in de week moeten branden (maar minimaal 12 uur per dag). Een TL van 11 tot 18 watt is lekker zuinid, wij hadden echter een spotje met een 25 watt gloeilamp en hebben hem 24 uur per dag laten branden en dat deed het prima.

    Voorzie het geheel van lucht via een bubbel apparaat. Volgens documentatie zou 2 blaasjes lucht per seconde ideaal zijn, maar wij hadden geen idee hoe dat te doen, dus gebruikten we een normale aquarium luchtpomp.

    Wacht tot het water door de lamp en de omgeving ergens tussen de 15 en 30 graden is gekomen. De ideale temperatuur is rond de 22 graden, voor wie het exact wil weten.


  4. Als de temperatuur goed is voeg dan de zonnekweek uit stap 1 toe. Na enkele dagen (2 tot 5) zou het lichtgroene water donkerder groen moeten worden als teken dat onze kweek is aangeslagen.

    Vanaf dit moment kan er "geoogst" worden.


  5. Wij hadden bij het voeden van de planten prima resultaten met Pokon. Op Internet vonden we echter de opmerking dat Pokon als ongewenste stof Kalium bevat.

    Voor de voeding is voornamelijk nitraat (NO3) van belang. Het gehalte dient tussen 50 en 90 mg/l te zijn. De waarden zouden niet beneden de 20 mg/l moeten komen.

    Na het toevoegen van voedsel aan het fytoplankton is het verstandig om eerst enkele dagen te wachten alvorens weer fytoplankton uit het aquarium te halen. Zodat eerst de voedingsstoffen opegnomen kunnen worden en deze niet direct in het aquarium terecht komen.

    Voor verschillende soorten testen zie:


Voor het kweken van zoöplanton hebben twee keer zoveel phytoplankton nodig.

Bronnen

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl