Op kaarten en in beschrijvingen wordt er gebruik gemaakt van de termen oceaan en van zee. Beide worden gebruikt voor een groot wateroppervlakte van zoutwater, maar wat is nu het verschil tussen een oceaan en een zee en waar begint de een en eindigt de ander?
Het simpele antwoord is dat een zee een gebied is waarbij zeewater permanent over een continent stroomt, terwijl een oceaan een gebied is met zeewater boven een oceaanbodem. Dus de overgang van continent naar oceaanbodem is de overgang van zee naar oceaan.
Wisselingen in het klimaat kunnen er voor zorgen dat nieuwe zeeën ontstaan of juist opdrogen. In de laatste ijstijd was er zoveel water opgeslagen in ijs dat de zeespiegel 120 meter lager was dan nu, Noordzee stond dan ook grotendeels droog. Je kon lopend van Rotterdam naar London, het landschap dat er toen was noemen we doggerland. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon de temperatuur zo ver op te lopen en was er zoveel ijs gesmolten dat dat wat wij kennen als Noordzee weer vol begon te lopen.