Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 6, nummer 3

Redactie: Dennis Leeuw

25 maart 2017 

Wormen

Dennis Leeuw

Naar aanleiding van het artikel over zeepieren in het vorige nummer stuurde Godfried van Moorsel een artikel van Jan Seys dat gepubliceerd is in De Grote Rede 3: 10-13. Via het VLIZ is dit artikel direct te benaderen en dus heb ik aan alle pagina's over de zeepieren dit document als website-link toegevoegd. Zo linken we ook nog naar steeds meer documentatie. Meer kennis!
De dag na publicatie van het vorige nummer was er een excusrie naar Noord-Beveland en daar werd ik vrijwel direct aangesproken door Frank Perk dat de naam Zwarte wadpier echt niet kon en dat het Franse tap moest zijn. WoRMS noemt drie namen en ik had de eerste genomen. De namen zijn 'Zwarte wadpier', 'Zwarte tap' en 'Franse tap'. Een beetje zoeken op Internet levert vooral veel websites van vissers op als je zoekt op 'Franse tap', maar zelfs met uitsluiting van 'vissen' geeft zoeken op Franse tap de meeste pagina's. Dus heb ik de soort op de website hernoemd naar 'Franse tap', met dank aan Frank Perk.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Op 4 maart was er een excursie georganiseerd door SWG Waterweg Noord naar Anna Friso. Dat is een mooi stenenkeer-gebied op Noord-Beveland. Omdat de excursie pas om 11:15 begon ben ik eerst naar het Banjaardstrand gegaan. En alles bij elkaar leverde dat weer genoeg informatie op om bij vindplaatsen Kamperland toe te voegen. Kamperland omvat zowel het Banjaardstrand als Anna Friso dat eigenlijk de naam van de camping is, maar ook doorgaat bij de SWG Waterweg Noord voor het gebied waar we de excursie hadden.
Het bezoek aan Anna Friso leverde vele mooie nieuwe vondsten op en daarmee veel veranderingen op de website. Waar ik voor de excursie nog lekker bezig was met een stukje determinatie bij de slakkenhuizen, waarover later meer, was ik daarna opeens afgeleid door allerlei andere beesten. De rest van deze nieuwsbrief gaat over deze verschillende dieren.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Na wat vondsten in België van de gewone schaalhoren (Patella vulgata) was ik begonnen aan het maken van determinatie-tabel voor de verschillende Patella's die al op de site beschreven zijn. En zoals dat gaat bij mij ben ik dan voor je het weet met meer bezig. Zo ontstonden er een paar tabellen te beginnen bij de basis determinatie-tabel van Slakkenhuizen. Ik was omhoog aan het werken van Patella's naar schaalhorens en ik was al aangekomen bij de tolhorens, maar ja toen werd ik afgeleid door andere dieren. Dus de verdere ontwikkeling van deze tabellen laat nog even op zich wachten.

Sponzen

Dennis Leeuw

Tijdens het stenenkeren bij Anna Friso kwamen we een tweetal sponzen tegen. Allereerst was er de Lobjesspons en daarna vonden we ook nog de Gele aderspons. Twee mooie vondsten die een leuke aanvulling zijn bij de sponzen, een groep die nog niet heel veel leden heeft.

Zakpijpen

Dennis Leeuw

In eerste instantie dacht ik een derde spons gevonden te hebben maar Brendan Oonk verbeterde me dat het de Druipzakpijp is. Ik moet toch eens beter leren opletten en een loupe meenemen, dat zou ook helpen. Ouderdom komt met gebreken.

Mosdiertjes

Dennis Leeuw

De volgende nieuwe vondst op de website is het Koninginnemosdiertje. Nu zult u waarschijnlijk zeggen, koninginnemosdiertje, daar heb ik nog nooit van gehoord. Dat kan wel kloppen ik kwam deze Nederlandse naam voor Schizomavella linearis tegen op de website van Wijnand Vlierhuis die hem noemde van Anna Friso! Het is de enige site met een Nederlandse naam voor deze soort, dus het leek me wel leuk om deze naam ook op strandvondsten.nl te gebruiken.

Zeespinnen

Dennis Leeuw

Het meest overweldigende bij Anna Friso was de enorme hoeveelheid Zebrazeespinnen die we daar vonden. De Zebrazeespin is een exoot die met een duidelijke opmars bezig is. Toen ik voor de Zebrazeespin zijn plekje op strandvondsten.nl aan het maken was en informatie verzamelde werd ik door wat andere websites er op gewezen dat verwarring met de Rode zeespin mogelijk zou zijn en tijdens de excursie ging het vaak over die andere exoot de Gedoornde zeespin. Nu wist ik helemaal niets van zeespinnen en dus dit was een goede reden om eens in die materie te duiken. Conclusie: het zijn leuke beestjes.
Al zoekende en vragende bij onder andere Brendan Oonk kwam ik er tenslotte op uit dat we niet alleen de Zebrazeespin gevonden hadden maar dat we ook de Rode zeespin hebben waargenomen.
Het gevolg is dat ik voor de zeespinnen een eerste aanzet heb gemaakt van een determinatie-tabel voor de families waarin deze soorten vallen. Daaruit mag duidelijk worden dat je een loupe nodig hebt om de determinatie te doen. Ik heb wat extra aanwijzingen erbij gezet voor die families met maar 1 soort, maar dat kan in de toekomst nog veranderen. Ik heb nog veel te leren en weet nog niet hoeveel soorten we eigenlijk kunnen vinden in de Noordzee.
Dus ik dacht me eens helemaal te gaan verdiepen in de zeespinnen, maar nog even een zeerups aan de website toevoegen die ook op een foto stond...

Zeerupsen

Dennis Leeuw

Het was er maar eentje die ik op de foto had gezet en al snel was er een naam, en toen een correctie en opeens heel veel gegoogle. Wat is het dat we gezien hebben? Helaas had ik het dier niet meegenomen en had ik alleen de foto's nog. Voorlopig staat hij onder Gladschubbige zeerups, maar het kan ook zomaar de Harmothoe impar zijn. Afijn we hebben dus een nieuwe diergroep genaamd zeerupsen met 1 soort en ik ga de komende tijd deze groep eens verder bestuderen. En zo is er veel half af, maar is er ook weer veel nieuws. Het leven in zee blijft een wonder.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl