home | nieuwsblad | informatie
Pagurus bernhardus (Linnaeus, 1758)
NL Heremietkreeft GB Hermit crab FR Bernard-l'ermite commun DE Gewöhnlicher Einsiedlerkrebs DK Almindelig eremitkrebs NO Bernakeremittkreps
De heremietkreeft heeft in tegenstelling tot vele andere kreeftachtigen een zacht achterlijf dat hij beschermt door het in een slakkenhuis te verbergen. Als jong dier zijn dit veelal huisjes van de tepelhoren, op volwassenleeftijd vaak wulken of noordhoren huizen. De heremietkreeft verjaagt de slak niet uit zijn huisje, het huisje moet al leeg zijn. Onderling kunnen de kreeften wel slaags raken over het bezit van een huisje. Zonder het beschermende huisje is de heremietkreeft kwetsbaar voor aanvallen van vissen.
×
Heremietkreeft 0
Heremietkreeft 0
×
Heremietkreeft 1
Heremietkreeft 1
×
Heremietkreeft 2
Heremietkreeft 2
Lengte:35 mm
Habitat 
   Samenleving:Veel huisjes van de heremietkreeft zijn voorzien van de Ruwe zeerasp. Deze poliepensoort verjaagd met zijn netels aanvallers en profiteert van de resten van de schranspartijen van de heremietkreeft. Daarnaast zorgt het wandelen van de heremietkreeft voor stroming van vers water langs de poliepen wat voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen zorgt. Grotere exemplaren hebben soms een complete anemoon op hun huisje waarbij beide soorten hetzelfde voordeel hebben als bij de Ruwe zeerasp. Een andere bekende symbiose is die met de een soort zager namelijk de Nereis fucata. Deze zager leeft van de voedselresten van de heremietkreeft en houdt hem mogelijk ook vrij van parasieten.
Literatuur:
  • Holthuis, L.B.. (1950). Fauna van Nederland Decapoda (K IX) en Stomatopoda (K X) , XV: A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij N.V..
2006 - 2022 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl