home | nieuwsblad | informatie
Pagurus bernhardus (Linnaeus, 1758)
NL Heremietkreeft GB Hermit crab FR Bernard-l'ermite commun DE Gewöhnlicher Einsiedlerkrebs DK Almindelig eremitkrebs NO Bernakeremittkreps
De heremietkreeft heeft in tegenstelling tot vele andere kreeftachtigen een zacht achterlijf dat hij beschermt door het in een slakkenhuis te verbergen. Als jong dier zijn dit veelal huisjes van de tepelhoren, op volwassenleeftijd vaak wulken of noordhoren huizen. De heremietkreeft verjaagt de slak niet uit zijn huisje, het huisje moet al leeg zijn. Onderling kunnen de kreeften wel slaags raken over het bezit van een huisje. Zonder het beschermende huisje is de heremietkreeft kwetsbaar voor aanvallen van vissen.
×
118939569 0
118939569 0
×
118939569 1
118939569 1
×
118939569 2
118939569 2
Lengte:35 mm
Lichaam:ja 1
CarapaxHet schild dat ligt over de borst (thorax) en de kop aan de rug (dorsale) zijde. In de Nederlandstalige literatuur kom je ook wel de term kopborststuk tegen
:ja 2
KopHet deel van het dier dat het voedselinname-orgaan bevat. Daarnaast zijn er ook vaak zintuigen aanwezig voor zien, proeven, ruiken en voelen. De voorvoegsels cephal- en cephalo- betekenen hoofd van het Grieks kef&aecute;li.
:ja 2
ThoraxBorst
:ja 2
   Segment 1:ja 2
      
Maxillipede 1Een thoracopod die omgevormd is tot een kaakpoot
:ja 2
   Segment 2:ja 2
   Segment 3:ja 2
   Segment 4:ja 2
      
Pereiopode 1 De 1ste pereiopoden (looppoten). De pereiopoden zijn die ledematen waarmee het dier daadwekelijk loopt op de bodem. Wordt ook wel een gnathopode genoemd (Amphipoden). Bij de krabben (Brachyura) zijn dit de schaarpoten.
:ja 2
         Kieuw:meer dan 1 overlangse rij 2
   Segment 5:ja 2
      Pereiopode 2:ja 2
         Kieuw:meer dan 1 overlangse rij 2
   Segment 6:ja 2
      Pereiopode 3:ja 2
         Kieuw:meer dan 1 overlangse rij 2
   Segment 7:ja 2
      Pereiopode 4:ja 2
         Kieuw:meer dan 1 overlangse rij 2
   Segment 8:ja 2
      Pereiopode 5:ja 2
         Kieuw:meer dan 1 overlangse rij 2
Abdomen:ja 2
   Segment 6:ja 2
      Telson:1 2
Sensoren:ja 2
   Licht:ja 2
      Ogen:ja 2
         Oogsteel:ja 2
ExoskeletEen versteviging van het lichaam aan de buitenkant en direct zichtbaar
:ja 1
   Materiaal:chitine, amorf calciumcarbonaat, calciet 1
Habitat 
   
Samenleving Symbiose
:Veel huisjes van de heremietkreeft zijn voorzien van de Ruwe zeerasp. Deze poliepensoort verjaagd met zijn netels aanvallers en profiteert van de resten van de schranspartijen van de heremietkreeft. Daarnaast zorgt het wandelen van de heremietkreeft voor stroming van vers water langs de poliepen wat voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen zorgt. Grotere exemplaren hebben soms een complete anemoon op hun huisje waarbij beide soorten hetzelfde voordeel hebben als bij de Ruwe zeerasp. Een andere bekende symbiose is die met de een soort zager namelijk de Nereis fucata. Deze zager leeft van de voedselresten van de heremietkreeft en houdt hem mogelijk ook vrij van parasieten.
Literatuur:
Determinatie:roodbruine scharen, rechter schaar groter dan linker, kale voelsprieten
Bronnen:
  1. https://strandvondsten.nl/Crustacea
  2. https://strandvondsten.nl/Decapoda
© 2006 - 2024 strandvondsten.nl / Powered by huwatoco.nl / info@huwatoco.nl