home | nieuwsblad | informatie
Zooplankton
Laatste wijziging: 09-01-2024

Zoöplankton - Radardiertjes

radardiertje eet tot wel 100.000 algjes per dag

Zoöplankton - Copepoden en Apmhipoden

Benodigdheden: een aquarium, een luchtpomp en licht.

Aquarium - elk aquarium kan gebruikt worden. De maat is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid copepoden die gekweekt moeten worden.

Luchtpomp - copepoden hebben niet veel nodig, sterker ze houden niet van rumourig water.

Belichting - copepoden hebben niet veel licht nodig, een simpele vorm van dag- en nachtritme is voldoende. Extra belichting kan het fytoplankton helpen in zijn groei tegen de predatie in.

Copepoden zijn koudbloedig, dus een hogere temperatuur zal ervoor zorgen dat ze actiever worden en sneller reproduceren. Een temperatuur tussen de 20-25°C is ideaal. Temperaturen boven de 30°C kunnen schadelijk zijn.

Houd een saliniteit aan van 25-35 ppt (1.018-1.025).

Als je met water uit het wild (zee) werkt is de kans groot dat er ook andere dieren meekomen. Uitzoeken onder een microscoop voorkomt dat andere dieren het fytoplankton opeten.

Copepoden eten voornamelijk fytoplankton (de kleiner copepoden), soms ook detritus. Grotere soorten eten bijvoorbeeld Ulva soorten en de grootste copepoden zijn soms carnivoor (rotifers) en eten soms ook de kleinere copepoden. Houd het water lichtgroen. De copepoden eten het fytoplankton waardoor de kleur lichter wordt. Vul dit aan met nieuw fytoplankton.

Meer voedsel in de tank zorgt niet voor meer productie, dus zorg voor een juiste docering bij het voeden. Houdt de amonium concentratie in de gaten. Als er opeens een hoge concentratie amonium gemeten wordt zorg dan dat je het water verdunt en minder voedsel geeft.

Uitfilteren van de volwassen dieren kan met een filter van 100 µm.

Schoonmaken van de bak: filter de copepoden uit op een 50 µm filter. Houd ze nat door ze in zeewater te hangen. Maak de bak schoon. Kleur het water met fytoplankton en voeg de copepoden weer toe.

Extra faciliteiten: Ulva soorten, en stenen en zand die kunnen dienen als verstopplek. Laat afval en algen zoveel mogelijk op de bodem liggen, de copepoden zullen hiervan grazen (afhankelijk van de soorten in de bak (zie: https://zooplankton.nl/diversiteit/copepoden/).

Zoöplankton - Apmhipoden

Zie voor de algemene zaken de copepoden beschrijving.

Amphipoden zijn omnivoren, die een voorkeur hebben voor vlees, fijngemalen vis is ideaal.

Bronnen:

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl