home | nieuwsblad | informatie
Introductie Noordzee Aquariun
Laatste wijziging: 21-09-2023

Zeewater

Zeewater is een complex mengsel van chemicaliën opgelost in water. Zeewater is zout en bevat dan ook veel NaCl, ofwel keukenzout.

De makkelijkste manier van zeewater verversen in je aquarium is een verse sloot zeewater aanvoeren uit zee. Naast de juiste chemicaliën krijg je ook andere zaken mee zoals micro-organismen, meestal is dit goed voor de kwaliteit van het ecosysteem in je bak.

Voor je aquarium kan je zelf een mengsel van chemicaliën oplossen in water. In een dierenspeciaalzaak kan je pakken met zeezout kopen die al de juiste verhouding hebben en deze oplossen in kraanwater. Dit is vooral makkelijk als je zelf niet dicht bij zee woont.

Zeewater dat we gebruiken in onze kweekbakken voor fytoplankton en zooplankton willen we hebben met zo min mogelijk verontreinigingen, we willen er in ieder geval zeker van zijn dat er in het water niet een soort zit die hetgeen we willen kweken op eet. Om deze reden maken we ons kweek-zeewater zelf. Het beste kunnen we hiervoor osmosewater met synthetisch zeezout gebruiken, maar ook kraanwater kan in veel gevallen gebruikt worden. Het zeewater wordt aangemaakt op een s.g. van tussen de 1.017 en 1.020. Dit kan gemeten worden met een saliniteitmeter of als je nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking volgt van het synthetisch zeezout dan komt het meestal ook goed.

Koeling

Noordzee aquaria moeten op een temperatuur gehouden worden tussen de 15 en de 18 graden celcius.

Mogelijkheden:

Voor mogelijke oplossingen of ideeën zie onze pagina over aquarium koeling.

Doordat noordzee aquaria gekoeld worden kan er zich damp op de ruit vormen. Om toch een mooi aquarium te houden kan je:

Verlichting

Een noordzee aquarium heeft minder behoefte aan licht dan een tropisch aquarium.

Lampen geven vaak veel warmte af, wat in een noordzee aquarium niet prettig is. Dus lampen die weinig warmte afgeven hebben de voorkeur:

Wieren en sommige anemonen hebben wel veel licht nodig.

Eiwitafschuimer

Stromingspompen

10 tot 40 maal de inhoud van het aquarium per uur. Bij een 50 literbak betekent dat dus 500 tot 2000 liter per uur doorstroming.

Bij gebruik van een pomp kan het water slechts ronddraaien. Met twee pompen tegen over elkaar, kan je een veel complexer patroon maken.

Levend materiaal

zeepaardjes raad ik je echter af deze diertjes zijn erg kwetsbaar en moeilijk in leven te houden voor de beginer. Slijmvissen/Grondels Voeding: Ze voeden zich met kleine dieren en soms ook met wieren. Omgeving: Rotsspleten of grote schelpen

Bronnen

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl