Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 1, nummer 5

Redactie: Dennis Leeuw

31 mei 2012 

Strandwacht

Van de redactie

Het belangrijkste nieuws van deze maand was naar ons idee het feit dat de Steur terug is in de Rijn. 50 jaar na zijn uitsterven in onze omgeving zijn er 50 Franse steuren uitgezet. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de site van We Love Fish.
Ondanks een koud begin van de maand is het nu bijna zomer geworden met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Daarmee is de zee temperatuur gestegen. Bij een zeewatertemperatuur van 8 tot 9 graden komen de Gewone Pijlinktvissen naar onze kusten, voornamelijk zeeland, om te paren en eieren af te zetten. De temperatuur op het wad is deze maand ruim boven de 10 graden gekomen waardoor ook het kokkel zaad weer tot groei is gekomen. In de kuststrook heerst momenteel een temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Maar in de zeeuwse wateren heeft de Zeekat inmiddels weer acte de presence gegeven.
Het laatste dat we u via deze Strandwacht nog mee willen geven is, dat gelijk met het uitkomen van dit Nieuwsblad per e-mail, het Nieuwsblad ook beschikbaar is op onze website inclusief alle vorige versies. Technisch gezien hebben we nu naar wij hopen alle kinderziektes doorlopen en vanaf nu kunnen we ons concentreren op de inhoud.

Vita Marina

Van onze correspondent

Aan de online publicatie van de Vita Marina zijn deze maand alle mededelingenbladen toegevoegd uit de periode 1985 tot 1990. Helaas is onze collectie niet compleet, dus u zult een paar rode balken aantreffen. We hopen hier in de loop van de tijd een oplossing voor te vinden, door aanvullingen op onze collectie die we daarna kunnen scannen.
Wij krijgen af en toe de vraag waarom het allemaal zo lang duurt met het online komen van de Vita Marina? Dat heeft te maken met het feit, dat naast het werk van digitalisatie we ook proberen om van alle nog levende schrijfers toestemming te krijgen voor deze herpublicatie. Alle schrijfers hebben namelijk nog copyright op

hun werk en moeten dus officieel deze toestem- ming geven. Het achterhalen van schrijvers is niet altijd even makkelijk en daarom gaat het soms minder snel dan u en wij zouden wensen.
Het goede nieuws is dat met de hulp van Muzee nu alle schrijvers van de Marine Flora hun toestemming hebben gegeven. Dus ook de Marine Flora treft u deze maand aan op de website.

Strandvondsten van de Franse Noordzee-kust (deel 3)

Van onze correspondent

De stop werd Les Huttes D'Oye. Tegen het lage duingebied ligt een parkeerplek waarop veel Franse campers stonden. Er is een klein dorpje en een mooi paadje door het duin naar het strand. Het geheel deed denken aan Kwade Hoek in Zeeland.
Met opkomend water kwamen we het strand op. Dit zorgde er voor dat we sneller dan we wilden hoger het strand op moesten. Een grote afstand hebben we op dit strand niet afgelegd, daar we volledig in beslag genomen werden door de enorme hoeveelheid bonte mantels die er lagen. Op een paar kilometer strand vonden we 114 van deze schelpen, van klein tot groot. Ondanks de kleine afstand die we op dit strand hebben afgelegd logen de vondsten er niet om. Naast de vele bonte mantels vonden we ook een gebochelde mantel en veel tolhorens in soorten en maten. Voor ons was het ook een verrassing om sleutelgat horens en stekelhorens te vinden. In de vloedlijn vonden we werkelijk duizenden slakkehuisjes. Hiervan hebben we een paar handen meegenomen. Aan het slot van deze artikelen reeks hopen we terug te kunnen komen op de vondsten uit het meegenomen "gruis". Het vondstenlog is aangevuld met de vondsten van deze dag, alleen de tolhorens behoeven nog determinatie, maar daarvoor moeten we eerst op zoek naar de juiste documentatie die ons hierbij helpen kan.
Les Huttes D'Oye krijgt een speciale plek op onze lijst van mooie schelpenplekjes. Hier zullen we zeker nog een keer terug keren om in alle rust en onder minder druk van opkomend water nog eens heerlijk over dit strand te struinen.

In de middag zijn we op weg gegaan naar Gravelines. In een Hotel onder de vuurturen genaamd Le 116 checkten we in en liepen met het inmiddels afgaande water mee over het strand noordelijk van de havenmond. Dit was een wadachtige omgeving met een grote platte plaat met zand en water. Ook hier deden we een bijzondere ontdekking. We vonden vele verse kleppen van de messchede, zelfs doubletten. Het is leuk om van schelpen die je alleen als fossiel kent ook de recente exemplaren te vinden.
Een bezichtiging waard is het huisje van de reddingsbrigade dat op hoge palen staat en een glijbaan heeft voor de lancering van de reddingboot.

- wordt vervolgd -

De Website

Van onze webmaster

De laatste weken van deze maand spoelde er veel wier aan op het Egmondse strand, dankzij deze aanspoelsels hebben we twee extra soorten aan het wieren overzicht kunnen toevoegen: purperwier en navelwier. Wij hebben het vermoeden dat enkele boekjes de naamgeving verkeerd hebben. Onderzoek van de afgelopen week heeft ertoe geleidt dat wij Porphyra umbilicalis met de Nederlandse term Navelwier aanduiden en Porphyra purpurea met Purperwier, correcties en verbeteringen zijn natuurlijk van harte welkom. Voor de determinatie van de verschillende Porphyra verwijzen we naar de desbetreffende pagina.
Het pinksterweekend bracht veel kwallen naar het strand. Ik bedoel dat de harde oostenwind ervoor zorgde dat er veel soorten holtedieren aanspoelden, niet de menselijk soort die er met het mooie weer ongetwijfeld ook was. Naast de gebruikelijke zeedruifjes en oorkwallen waren er jonge exemplaren van de kompaskwal. Tevens troffen we grote hoeveelheden blauwe en zelfs gele haarkwallen aan. Graag zouden we voor volgende maand de Holtedieren online brengen we kunnen echter geen contact gegevens vinden van D.G. Streefkerk en C. Bakker. Als iemand ons kan helpen om in contact te komen met deze personen, dan kunnen de Holtedieren volgende maand beschikbaar zijn.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl