Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 1, nummer 9

Redactie: Dennis Leeuw

30 september 2012 

Vita Marina

Van onze correspondent

Vorige maand hebben we niet de tijd gehad om wat Vita Marina's online te zetten, deze maand is ons dat gelukkig wel gelukt. We hebben jaargang 42 tot en met 44 online gezet, met een paar kleine uitzonderingen omdat we nog niet alle schrijvers hebben weten te bereiken. De Spirula's zijn wel allemaal aanwezig. De snailpacks waren dat al, maar de nummers 1 en 2 hebben we op hun chronologische plek gezet en natuurlijk zijn ook de indexen aanwezig. Hiermee hebben we van de A4-formaat reeks weer een behoorlijk aantal artikelen online weten te krijgen.
Naast al dit wat recentere materiaal hebben we uit het losbladig systeem de categorie Holtedieren voor u online gezet en wensen u dan ook weer veel leesplezier.

Strandwacht

Van de redactie

Het vorige nieuwsblad was wat vertraagd en daarmee zit er weinig tijd tussen dit nummer en het vorige en toch kunnen we u een paar leuke nieuwtjes bieden.
We hebben het vondstenlog aangevuld met de aantekeningen uit ons logboek van de zomerperiode in Egmond aan Zee. We hebben ons dit seizoen relatief veel met wier bezig ge-

houden en dat is soms te zien aan het log. De determinatie viel vaak niet mee, en vele kleine wieren werden dan ook niet benoemd. Maar we hebben enkele boeken gekocht over wieren en algen en hopelijk kunnen we er volgend jaar meer benoemen. Opvallende verschijnselen dit seizoen waren de Nonnetjes doubletten waarvan ik er normaal niet zo heel veel vind, de vondst van grote (60 mm of meer) Ruwe boormossels met opperhuid en de enorme hoeveelheden gerold veen en hout.
Van een bezoekje aan Zeeland op 13 april 2012 zijn ook de vondsten in het log vermeld.
Een ander vermeldenswaardig feit is dat de KNNV wegens te grote voorraad opruiming houdt van de Wetenschappelijke Mededelingen. Een overzicht van de beschikbare WM's en de prijzen is te vinden op: http://www.knnvhoorn.nl/wetmedpub/, overige boeken, nieuw en tweede hands, zijn te vinden op http://www.knnvhoorn.nl/boekenpub/ altijd handig om verzendkosten te besparen door alles in een keer te bestellen.

De Website

Van onze webmaster

Eendenmossels, ze hebben niets met eenden en niets met mossels te maken. Ze zijn familie van de pokken en behoren aldus bij de rankpotigen. Deze maand hebben we aan de site strandvondsten.nl de Ruwe eendenmossel toege-

voegd. Op het Egmondse strand vonden we een viskrat met exemplaren van alle op de site beschreven eendenmossels. Dit leverde ook een artikel over deze vondst op welke u kunt vinden in onze artikelen sectie.
Op dezelfde dag dat we de eendenmossels vonden troffen we op een grote bos riemwier ook een blauwgestreepte schaalhoren aan. In een bakje met zeewater konden we mooie foto's maken van het levende dier. Ook tussen oudere foto's op de laptop kwamen we nog niet eerder gepubliceerde foto's tegen. En met deze updates hebben we ook de bestaande pagina aangevuld. Met wat extra tekst en informatie is de pagina als nieuw.
Tijdens de verenigingsdag van de Nederlandse Malacologische Vereniging (NMV) en de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie (WTKG), welke elke laatste zaterdag van de maand georganiseerd wordt in Naturalis, is er een nieuwe lijst ontstaan van de tapijtschelpen. Hierbij is behalve wat verschuivingen in namen ook de Venerupis saxatilis tot soort verheven in plaats van dat het een vorm was van de Tapijtschelp. We hebben strandvondsten.nl in overeenstemming gebracht met deze nieuwe inzichten. Omdat we geen Nederlandse naam konden vinden voor de Venerupis saxatilis hebben we een voorlopige Nederlandse naam verzonnen: Holte tapijtschelp. Wie weet er een goede Nederlandse naam voor deze soort?

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl