Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 1, nummer 11

Redactie: Dennis Leeuw

29 november 2012 

Strandwacht

Van de redactie

Texel was deze maand veel in het nieuws. Er spoelden vele Rogge- en Haaieneieren aan, maar nog specialer was het feit dat er twee Grote Pijlinktvissen aanspoelden. Daarnaast was er ook nog de vondst van een stuk leiding met Juweelanemonen. Het is wonderlijk dat zo'n zwaar stuk pijp, waarschijnlijk uit Frankrijk, over de Noordzeebodem hobbelend op het Texelse strand terecht is gekomen. We zijn heel nieuwsgierig wat verder onderzoek van het aangroeisel nog gaat opleveren.
Nieuws in het zuiden van ons land kwam via een Anemoon-artikel over het groeiend aantal Oprolkreeftjes in de Oosterschelde. Deze diertjes zijn vanaf 1998 aan hun opmars in onze wateren begonnen en kunnen nu gerust talrijk worden genoemd.

Rode Muiltjes

Van onze correspondent

Ook strandvondsten.nl kan een bijzondere vondst aan haar collectie toevoegen. Het betreft een vondst op het strand van IJmuiden. Op 3 november vonden we daar een rood Muiltje waarvan we aannamen dat het een afwijking was. Gerard Heerebout en Frank Wesselingh opperden de mogelijkheid dat het geen Muiltje was, maar een andere soort. We zijn direct op Internet op zoek gegaan. We hebben helaas nog niet met zekerheid kunnen achterhalen welke soort het is,

maar wel is er op de website vast een pagina voor het diertje aangemaakt. De mogelijke opties die Gerard, Frank en wij momenteel open houden voor de soort zijn: Crepidula adunca, Crepipatela dilatata, Crepidula onyx, Crepidula incurva en natuurlijk Crepidula fornicata. Wie kan ons helpen, of heeft nog andere ideeën?

Zwerfbus

Van onze correspondent

In oktober hebben we een Volkswagen- busje gekocht om deze om te bouwen tot camper. Sinds de aankoop gaat elk vrij uurtje op aan het klussen, want, eigenwijs als we zijn, waren standaard componenten niet goed genoeg. Dus hebben we besloten om de volledige inrichting zelf te maken. Het is een fantastische klus en we vorderen gestaag. Hopelijk kunnen we in januari ergens langs de Nederlandse kust onze eerste kampeersessie houden. Op deze manier kunnen we langer 1 plek bezoeken en hopen we u nog meer nieuws en bijzonderheden te kunnen brengen via strandvondsten.nl. Wilt u de ontwikkeling volgen kijk dan op de pagina over ons zwerfbusje.

Kalender

Van onze correspondent

Er zijn er nog een paar. Zoekt u nog iets leuks voor St. Nikolaas, of onder de boom, wees er dan snel bij. Voor slechts € 19,95 inclusief verzendkosten is hij van u. Zie de kalender pagina op onze site voor meer informatie.

Vita Marina

Van onze correspondent

De afgelopen maand hebben we behoorlijk wat artikelen van de Vita Marina op onze site kunnen zetten. Als eerste is er een flink aantal artikelen over de Geleedpotigen te vinden, met voornamelijk verhalen over krabben en heremietkreeften, maar ook garnalen, eenden- mossels en krill komen aan bod. In Fossielen vind u artikelen over de Kaloot, Noorwegen en Frankrijk. Tevens wordt er de vraag beantwoord "Hoe oud is een fossiel?". De zeesterren en zee-egels worden behandeld bij de Stekelhuidigen en tot slot hebben we de Sponzen online gezet. Bij deze laatste zult u maar 2 artikelen aantreffen, daar er nooit meer verschenen zijn.

De Website

Van onze webmaster

De toevoeging van de Geleedpotigen bij de Vita Marina, deed ons beseffen dat we op onze site nog geen enkele garnaal hadden staan. Deze leemte is vanaf deze maand gevuld. We hebben een Garnalen-sectie toegevoegd en deze voorzien van een pagina over de Grijze (Noordzee) garnaal en over de Steurgarnaal. Van deze soorten waren er foto's in ons archief aanwezig, hopelijk kunnen we in de toekomst ook de andere garnalen soorten toevoegen. Mocht iemand foto's hebben van de andere soorten dan houden we ons natuurlijk van harte aanbevolen.
Ook het vondstenlog is weer aangevuld.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl