Zoogdieren
Van onze correspondent
In het eerste weekend van december werden twee Bultruggen waargenomen tussen Den Haag en Den Helder. Vele dagjes mensen hebben de beesten vanaf het strand kunnen aanschouwen.
Daarna volgde een enorme media hype rond de aangespoelde Bultrug op de Razendebol. Een goed overzicht is beschikbaar via IMARES verzameld door Hans Bothe, met vele links naar andere websites.
En tenslotte waren er nog de Bultruggen die bij Egmond opdoken. Waarvan niet uitgesloten is dat het om dezelfde gaat als uit het begin van de maand.
Vissen
Van onze correspondent
Op het strand van Zoutelande spoelde op 17 december een Maanvis van 1,13 meter aan. En daarmee behoort deze Maanvis tot een van de grootste die op een Zeeuws strand is aangetroffen. De Maanvis is een beenvis die leeft in een gematigd tot tropisch klimaat. In de Noordzee komen ze zelden voor. In mei en juni komen ze wel vaak voor in het zuiden van Frankrijk.
In de Noordzee werd op 24 december door de TX29 een Gaffelmakreel gevangen. Dit nieuws kwam tot ons via Ecomare. De Gaffelmakreel is familie van de Horsmakrelen en in de Noordzee een dwaalgast. Zijn natuurlijke biotoop is een subtropische omgeving, hij komt voor van Ierland tot West-Afrika.
Aquariologie
Van onze correspondent
Op het strand van Egmond aan Zee
|
waren op 15 december vele Noordzeekrabben aangespoeld. Wij willen graag een reeks opbouwen van klein naar groot en dus werden de gave exemplaren meegenomen. Bij het oprapen van een klein exemplaar was ik blij dat ik handschoenen aan had; deze bleek te leven. Omdat we water voor ons aquarium gingen halen en de krab klein is besloten we om te proberen dit exemplaar in leven te houden in ons aquarium. Van de beelden op TV en van opnames van Duik de Noordzee schoon lijken Noordzeekrabben me geen drukte makers en dus prima te houden in een aquarium. Voorlopig lijkt het erop dat dat waarheid is, de rest zal de toekomst moeten uitwijzen.
Op de site hebben we onder Aquariologie het artikel over Fytoplankton aangepakt. Afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd met de kweek van fytoplankton en daaruit hebben we nu een stap voor stap beschrijving gemaakt hoe u simpel en goedkoop uw eigen fytoplankton kan kweken.
Rode Muiltjes
Van onze correspondent
Het rode muiltje van vorige maand blijkt een gewoon Muiltje (Crepidula fornicata). Via Facebook kwam de meerderheid van de daar aanwezige malacologen tot die conclusie. We zullen het dus voorlopig op een Muiltje houden en hebben de foto aldaar ondergebracht. Zowel van Egmond aan Zee als door Rykel de Bruine werden eerder vondsten gemeld van Muiltjes die duidelijk roder waren dan hun soortgenoten.
Tweekleppigen
Van onze correspondent
Bij de Witte dunschaal hebben we een filmpje toegevoegd dat wij eerder hadden gemaakt in ons aquarium.
|
Vondstenlog
Van onze correspondent
We lopen dit jaar achter met het vondsten log, we hebben geprobeerd om voor het einde van het jaar nog zoveel mogelijk toe te voegen. Hierbij de updates:
- Bezoek aan Gorishoek met Waterweg-Noord van 25 februari
- Toevoeging Alikruiken (stomp en gewoon) bij de vondsten van Neeltje Jans (13 april)
- Aantallen eendenmossels toegevoegd aan onze collectie na de vondst in Egmond aan Zee van een krat met allerlei verschillende soorten (15 sept)
Verder is het vondsten log aangevuld tot 15 december.
Frankrijk
Van onze correspondent
Onder de vindplaatsen afdeling hebben we de verschillende plaatsen die we in het voorjaar in Frankrijk hebben bezocht ieder hun eigen plekje gegeven. Aan de verhalen die we u al eerder te lezen gaven in de verschillende nieuwsbrieven hebben we foto's en een filmpje toegevoegd die we nog hadden. Af en toe hebben we ook nog wat extra informatie toegevoegd.
De beste wensen
Van de redactie
Als laatste willen we u via deze weg de beste wensen overbrengen voor het nieuwe jaar. We hopen dat er weer vele mooie vondsten zullen zijn. Maar belangrijker natuurlijk dat u gezond en gelukkig het jaar mag doorkomen.
|