Jaargang 10, nummer 1

Nieuwsblad

3 mei 2021 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Er is dit jaar een nieuw wierenboek verschenen: Veldgids Zeewieren. Dit boek is geschreven door Luna van der Loos, Mart Karremans en Frank Perk. Het is een waardevolle aanvulling voor ons Nederlandse taalgebied. Sinds 1983 is er het uitgebreidde boek Flora van de Nederlandse zeewieren. In de afgelopen 38 jaar zijn er echter veel naamsveranderingen geweest en zijn er veel exoten bij gekomen en hebben zuidelijk soorten onze kusten bereikt. De verschenen veldgids helpt bij het op naam brengen van de meest voorkomende soorten langs onze kust, ook de wieren die we alleen kennen van aanspoelsel zoals bijvoorbeeld het Riemwier komem in deze gids voor.
De gids behandelt een 130 soorten zeewier. Op de websites van strandvondsten.nl en de strandwerkgemeenschap.nl kwam maar een klein deel van deze soorten voor en er was een nog veel kleiner deel waarvan er foto's op de site stonden. Frank Perk zond me in februari een grote collectie foto's die ik op de websites mocht gebruiken. Alle foto's zijn verwerkt en er zijn dan ook vele nieuwe soorten toegevoegd.
En dat is nog niet alles deze maand verschijnt er ook een wierenspecial van Het Zeepaard, het tijdschrift van de Strandwerkgemeenschap. Het lijkt erop dat 2021 in het teken van de wieren komt te staan.
Op de redactie hebben we een klein, corona-veilig, feestje gevierd, want dit is de 10de jaargang van het Strandvondsten Nieuwsblad. Wat gaat de tijd toch snel voorbij en wat zijn we gegroeid in al die tijd. We blijven een onregelmatig verschijnend nieuwsblad en hopen dat u ons allemaal nog heel lang blijft volgen want we hebben nog mooie (website) ontwikkelingen voor u in petto.

Wieren

Dennis Leeuw

Er staan nu 72 wiersoorten op de website. Ik ga ze hier natuurlijk niet allemaal noemen, maar een paar wil ik er wel behandelen hier. In de veldgids zijn ook recepten met wieren opgenomen. Frank Perk had me al eens kennis laten maken met wieren die je zo uit zee kunt eten en die heel lekker zijn zoals het Stijf priemwier en ik was ook al bekend met de roodwieren waaruit agar gewonnen wordt. Agar wordt gebruikt als verdikkingsmiddel (bindmiddel) en als basis om bijvoorbeeld bacteriën op te kweken. Waar ik nog nooit van gehoord had is dat Rond buiswier (Veldgids: klein buiswier) naar truffel smaakt. Het is een inheems wier dat gevonden kan worden op Knotswier. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ga dat zodra ik de soort vind zeker doen. Zo wordt een strandwandeling ook een culinaire belevenis.
Waar ik vorig jaar aan het eind van de zomer veel moeite mee had was het uit elkaar houden van de knoopwieren, het Veterwier en het Rood darmwier. Als je ze aangespoeld vindt lijken het allemaal bruinwieren te zijn, door de verkleuring door zonlicht, dat was mijn eerste fout. Veterwier is onvertakt en was uiteindelijk makkelijk te onderscheiden. De andere fout was er een van mezelf. Op de site had ik Knoopwier staan en Langerekt knoopwier. Dat bleek één en dezelfde soort te zijn en toen vielen de kwartjes op hun plaats. Rood darmwier is heel regelmatig vertakt, maar daar heb je niet zo veel aan als je een enkele tak op het strand vind. Wat wel makkelijk te controleren is is het feit dat rood darmwier hol is. En zo zijn de aanspoelende lange rood/bruin wieren toch weer simpel uit elkaar te houden.
Dat waren wat mij betreft voor de wieren de belangrijkste meldingen. Verder hoop ik dat u veel plezier gaat beleven aan alle nieuwe informatie op de website en natuurlijk ook van de nieuwe veldgids. Hopelijk maken we het met zijn allen makkelijker om de verschillende wieren te onderscheiden en op naam te brengen.

Naar strandvondsten.nl

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad