Nieuwsblad

 Jaargang 9, nummer 2

27 december 2020 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

De oplettende bezoeker zal gezien hebben dat in de loop van het jaar de taxonomische boom per soort kapot gegaan is. We zijn aan ons eigen succes ten onder gegaan. De taxonomische boom is afkomstig van WoRMS en nu ook de strandwerkgemeenschap gebruik maakt van de strandvondsten.nl engine deden we zoveel verzoeken op de site van WoRMS dat we geblokkeerd werden. In goed overleg hebben ze ons gedeblokeerd, maar voor de zekerheid heb ik in de oude scripts de aanvraag bij WoRMS uit gezet en in de nieuwe scripts heb ik een soort caching ingebouwd, waarbij per soort nog maar 1x per maand de data bij WoRMS wordt opgehaald. Bij de soorten die gebruik maken van de nieuwe database en scripts is de data weer compleet, voor de overige soorten zult u moeten wachten tot de migratie gedaan is.
Dit jaar heb ik de database op de schop gegooid. Daardoor zijn de scripts simpeler geworden, zou ik "heel simpel" de site ook in een andere taal kunnen maken, kan ik per kenmerk een bron meegeven en is de data uitleesbaar in JSON en zou dus ook door andere sites gebruikt kunnen worden. Het omzetten van de data is nog een handmatige klus en zal enige tijd in beslag nemen. Gelukkig kan het soort voor soort, dus ik kan elke keer een stukje doen. Tot nu toe zijn insecten tot vogels gedaan. Ik heb de Bruinvis gebruikt als voorbeeld bij de ontwikkeling, dus dit is een goed voorbeeld voor wie zien wil wat er veranderd is en hoe het eruit gaat zien.
Ik wens u allen vast een mooie jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2021.

Gezocht een frontend ontwikkelaar

Dennis Leeuw

Met de nieuwe opzet is het beter mogelijk om een webinterface te maken voor data invoer. Bij de huidige invoer type ik alle data in in tekstbestanden, wat maakt dat ik eigenlijk de enige ben die de site bij kan houden. Dat is, zeker nu we ook de engine zijn voor de strandwerkgemeenschap, niet handig. Dus hierbij een oproep:
Gezocht: Een FRONTEND ONTWIKKELAAR die een interface kan maken waarmee het mogelijk wordt dat meerdere mensen via de website data kunnen invoeren. Strandvondsten.nl is een hobby project, dus er is geen financiële vergoeding mogelijk. Wel is er eeuwige roem, en de wetenschap dat je vele bezoekers van de site helpt bij het op naam brengen van hun vondsten.
Wil je je inzetten voor de strandwerkgemeenschap en strandvondsten.nl, ben je handig met HTML, CSS, PHP en Javascript dan kom ik graag met je in contact. Je kan contact met me opnemen via dennis@strandvondsten.nl.

Insecten / Springstaarten

Dennis Leeuw

Hexapoda had het moeten heten, de kaart waarop insecten staat. Onder de insecten noemer had ik de springstaarten en de "wiervliegen" gezet. Nu zijn ze gesplits. De kaart insecten is gebleven, maar bevat nu alleen de vliegen en een nieuwe kaart is de springstaarten geworden waaronder u de Blauwe springstaart vindt.

Krabben

Dennis Leeuw

In de vorige nieuwsbrief melde ik dat ik de cirkelronde krab en de ovaalronde krab had toegevoegd aan de site, toen nog zonder foto's. Han Raven stuurde direct een mailtje met foto's van de ovaalronde krab. Ik ben er super blij mee. Niet alleen bij de krabben missen we nog foto's er zijn veel meer soorten die een plaatje missen. Kijkt u nog eens in uw collectie of u foto's heeft van soorten die missen op de site. Het zou enorm fijn zijn als we uw foto zouden mogen gebruiken om de bezoekers te helpen bij hun determinatie.

Hydroidpoliepen

Dennis Leeuw

Soms valt het op hoe slecht je kijkt. Op het strand lagen afgelopen zomer kleine kwalletjes, daar ze redelijk plat waren dacht ik aan jonge Amerikaanse ribkwallen en dacht niet veel verder na. Tijdens het korren voelde ik dat het geen ribkwallen waren met een cuvet kon ik ze beter zien en determineren als Kruiskopkwal. Om betere foto's te kunnen maken ben ik met een van vitrage gemaakt net voorzichtig scheppend door zee gegaan opzoek naar deze kleine wezens. Er bleken meerdere soorten medusen van hydropoliepen te zijn. In twee dagen tijd hadden we drie nieuwe soorten voor de website: Leuckartiara octona, Eucheilota maculata en de Kruiskopkwal. Met dank aan Peter Schuchert en Macro Faasse voor hun hulp bij de determinatie van de Leuckartiara octona.

Borstelwormen

Dennis Leeuw

Tijdens een wandelingen op het Egmondse strand op 15 juli kroop er een worm over het zand, het bleek te gaan om de Wapenworm. Van dit dier had ik op de wadden eens de eieren gefotografeerd, maar was het dier zelf nog nooit tegen gekomen. Eieren en worm zijn samengebracht op de kaart van de Wapenworm.

Vissen

Dennis Leeuw

Toegevoegd de Sprot.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

Naar strandvondsten.nl