Nieuwsblad

 Jaargang 9, nummer 1

15 maart 2020 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Terwijl de wereld zich druk maakt om het Codvid-19 virus, stuur ik u wat leesvoer om de dag te verpozen. Ik heb de afgelopen twee maanden niet stil gezeten en daardoor zijn er weer mooie aanvullingen op de website, vooral het korren langs de kust levert bijzondere aanvullingen op op de site en gelukkig hadden we ook een paar winterstormen met leuke vondsten.
Ik kijk inmiddels alweer uit naar de zomer met iets hogere temperaturen wat ook goed schijnt te helpen tegen Codvid-19. Ik wens u allen veel gezondheid toe de komende tijd en tot het volgende nieuwsblad.

Krabben

Dennis Leeuw

Ik heb me eraan gewaagd om een determinatie-tabel op te zetten voor de krabben. De eerste versie is beschikbaar via de site. Aanvullingen en ideeën zijn van harte welkom. De tabel springt van familie naar genus en dan naar soort. Voor de compleetheid heb ik de Ovaalronde krab en de Ronde krab toegevoegd, hoewel ik daar nog geen foto's van heb. In de genoemde tabel zijn ook de spinkrabben opgenomen, terwijl die op de website nog niet voorkomen. Dus het geheel is nog verre van compleet, maar het geeft duidelijk weer waar ik nog wat werk te verzetten heb om de site nog completer te maken. Als er iemand foto's heeft die ik mag gebruiken dan graag opsturen, je maakt er zo'n 300 bezoekers per dag gelukkig mee.

Kraakbeenvissen

Dennis Leeuw

Arie Twigt stuurde mij wat foto's van rogge-eieren die ik nog niet op de site had. Ik zoek er dan meestal nog wat extra informatie bij om het een leuk geheel te maken en ik kwam bij dat zoeken op een site van Naturalis over rogge-eieren. Het blijkt dat wat wij altijd eikapsels van de Vleet noemen dat dat eigenlijk twee soorten zijn; de Vleet en de Flapperrog. Voor de verschillen in de eieren heb ik nog geen goede kenmerken kunnen vinden, dus zelf wat in elkaar gezet. Dan moet je dus ook door alle andere kenmerken heen en voor je het weet heb je weer een determinatie-tabel erbij op de website. Eerst is er de splitsing tussen haaie- en rogge-eieren en van daar kan je naar de tabel voor de rogge-eieren.

Hydroidpoliepen

Dennis Leeuw

Op restanten van Blaaswier kwam ik het Figuurzaagje, ook bekend als Klein tandhoornkoraal, tegen op het strand van Huisduinen. Dat leverde mooie plaatjes voor op de site. Diezelfde dag vond ik ook Geknoopte zeedraad op een Knotswier. En op eieren van de Stekelrog kwam ik Gekromde zeeborstel tegen, maar die had ik al op de website staan. Daar ik toch bezig was ook een foto geplaatst van de Gorgelpijp poliep en een foutje hersteld, namelijk de strandfoto's die bij het Klepelklokje stonden moesten bij de Paraplukwal staan en dat staan ze nu dan ook.

Borstelwormen

Dennis Leeuw

Bij de borstelwormen zijn er foto's gekomen van de kalkkoker van de Spiraalkokerworm (Spirorbis spirorbis).

Vissen

Dennis Leeuw

Een paar weken geleden vingen we met het Kor-project dat we uitvoeren voor Stichting Anemoon jonge diklipharders dat vond ik een mooie toevoeging op de website. Helemaal nieuw is de Driedoornige stekelbaars en aanvullende foto's zijn er bij de Korenaar en de Zandspiering. Bij die laatste soort had ik al een foto staan en ik vind er toch een wezenlijk verschil zitten tussen de twee gefotografeerde soorten. Helaas heb ik van beide alleen de foto's en daarop zijn de rugvinnen etc. niet zo goed te zien. Als iemand aan de hand van de foto's ze beter kan determineren dan hoor ik het graag.
Een kor-trek bij Bergen aan Zee leverde een Driedradige meun en het Dikkopje op wat beide nieuwe soorten zijn op de website.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

Naar strandvondsten.nl