Nieuwsblad

 Jaargang 8, nummer 5

14 december 2019 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Soms gebeurt er heel veel maar zie je er bijna niets van en dat is de afgelopen maanden het geval geweest en toch is er iets heel bijzonders gebeurd. Ik ben druk bezig geweest om de code die u strandvondsten.nl brengt ook geschikt te maken om er andere websites mee te kunnen bouwen en dat is gelukt. De website van de Strandwerkgemeenschap (http:///www.strandwerkgemeenschap.nl/) maakt nu ook gebruik van de strandvondsten engine en data. De strandwerkgemeenschap bestaat al sinds 1941 en brengt het tijdschrift Het Zeepaard uit dat 5 keer per jaar vele nieuwtjes brengt over strand, zee en kust. Voor maar € 20,- per jaar bent u al lid. Die verdienen een speciale website.
Het nieuwsblad zal dan ook vanaf nu aandacht besteden aan wijzigingen op beide sites. Verwijzingen die specifiek voor de SWG zijn linken dan naar de SWG site. Alles wat generiek is blijft in dit nieuwsblad gelinkt naar strandvondsten.nl.
Voor de Strandwerkgemeenschap heb ik wat extra zaken toegevoegd, zoals een deel publicaties. Daarin treft u de SWG-tabellen aan en een (nog beperkte) index van de artikelen uit Het Zeepaard. De bedoeling is dat er in de toekomst een complete index komt van 1941 tot nu.

Een ander ding waar u helemaal niets van ziet is dat strandvondsten.nl nu ook als beveiligde site, te gebruiken is (https://www.strandvondsten.nl/). Dus voor bij wie de browser klaagt over dat de verbinding met strandvondsten.nl niet veilig is, zet voor de URL https:// en de klachten zijn voorbij. Vanaf deze nieuwsbrief zal ik alle links in de nieuwsbrief laten beginnen met https. Ik hoop dat hiermee een kleine ergernis is weggenomen. Ook de sitemap, zeg maar de index die ik aanbied aan zoekmachines om de site op een goede manier te indexeren, is volledig over op https, dus zoekmachines zullen naar ik verwacht ook over gaan naar de https versie.

Dit is het laatste nummer van dit jaar. Ik wensen u allemaal fijne feestdagen toe en een mooi en vondstenrijk 2020!

Oceanografie

Dennis Leeuw

Er zijn wat kleine artikelen toegevoegd onder andere over De Water Kringloop, Tektoniek, Chemie van het leven

Vindplaatsen / Vondstenlog

Dennis Leeuw

Met het SWG-bestuur bezochten we Zuid-Beveland waar we o.a. excursies deden opzoek naar de kortgeleden waargenomen exoten. We bezochten daarbij Kats, Veerse Meer, Kattendijke, Wolphaartsdijk en Goes. Van alle genoemde plaatsen is er een pagina bij de vindplaatsen en de vondsten per plek zijn toegevoegd.

Zeepokken

Dennis Leeuw

Nieuw is een nog fotoloze pagina van de Nieuw-Zeelandse zeepok. Deze pagina was nodig omdat ik een determintatie-tabellen wilde maken voor de zeepokken. Tot aan de Archaeobalanidae is deze nu af. De Balanidae moeten nog gedaan worden.

Vissen

Dennis Leeuw

Op zondag 1 december mocht ik mee zee op om een paar wandnetjes leeg te halen die de middag daarvoor in zee waren gezet. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik graag weten wat er zoal voor onze kust zwemt in deze periode van het jaar. De vissers wisten me te vertellen dat ze vooral uit waren op haring, om te roken (bokking/kipper). Eigenlijk waren ze te laat in het seizoen en zou dat eerder moeten, maar het weer had niet mee gezeten. Dat bleek ook. Het hield niet over met de haring, maar ze zaten er wel, net als schar en wijting en tot mijn verrassing 2 steenbolken. Dus de steenbolk toegevoegd aan de site en ook eerst even een schar gefotografeerd voordat hij in de maag verdween. Dat vergat ik tot nog toe altijd bij scharretjes...

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

Naar strandvondsten.nl