Nieuwsblad

 Jaargang 8, nummer 4

01 september 2019 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Dankzij Stichting Duik de Noordzee Schoon (DDNZS) en de Strandwerkgemeenschap (SWG) heb ik weer vele nieuwe elementen aan de website kunnen toevoegen. Met Stichting Anemoon en DDNZS hebben we netten mogen uitpluizen van de Doggersbank en met de SWG hebben we een bestuursuitje gehad naar Zeeland, dat leverde al veel materiaal op. Natuurlijk had ik ook mijn jaarlijkse onderzoek op het strand van Egmond aan Zee. Een vruchtbare zomer is het geweest. Wel heb ik nog een oproep:
OPROEP De kor-activiteit vanuit Wageningen Marine Research wordt doorgezet door Stichting Anemoon, waarbij uw redacteur de activiteiten in Egmond aan Zee mede-coördineerd. We gaan één keer per 6 weken een stuk zee van 250 meter bemonsteren met een kor-net bij Egmond aan Zee. Voor deze activiteit zoeken we nog vrijwilligers (het wordt een zaterdag of een zondag). Je hoeft niet altijd te kunnen, maar elke helpende hand is welkom! Als je wil helpen stuur dan een e-mail aan dennis@strandvondsten.nl dan hou ik je op de hoogte zodra we een planning gaan maken. Je leert zo meer mensen met dezelfde hobby kennen, helpt bij wetenschappelijk onderzoek waar beleidt op gemaakt wordt en je leert meer over het leven direct aan onze kust! Ervaring of kennis is niet van belang, wij helpen je omdat jij ons helpt.

Zakpijpen

Dennis Leeuw

Frank Perk leidde het bestuur van de SWG op 4 augustus naar het haventje van Burgsluis om ons kennis te laten maken met de Bretelzakpijp. Het was een prachtige zonnige dag met mooi helder water en ondanks dat we geen onderwatercamera bij ons hadden hebben we toch prachtige opnamen kunnen maken van de onderwater wereld. Naast de Bretelzakpijp leverde dit ook extra foto's op bij de Doorschijnende zakpijp en de Knotszakpijp en een tweede nieuwe soort op de website, namelijk de Slingerzakpijp welke we daar ook aantroffen.
Voor de algemene bschrijving van zakpijpen heb ik de pagina Ascidiacea toegevoegd.

Planten

Dennis Leeuw

Ook in Burgsluis wees Frank Perk me op de Hertshoornweegbree, een soort die nog niet op de website stond. Omdat het uit elkaar houden van de twee Weegbree soorten die op de site voorkomen niet echt moeilijk is heb ik gelijk een determinatie-sleutel op de website gezet.

Snoerwormen

Dennis Leeuw

De expeditie van DDNZS ging naar de Doggersbank, maar voordat de haven van Scheveningen binnengelopen kon worden bij terugkeer werd nog een duik gemaakt op het wrak De Adder, vlak voor onze kust. Dit gaf de kans om dieren te vinden die normaal gesproken niet lang in leven blijven. Mijn vondst was de Schoenveterworm direct herkenbaar aan zijn enorme lengte. Omdat dit de tweede snoerworm is op de website, ben ik ook aan een determinatie-sleutel begonnen: Nemertea.

Korstmossen

Dennis Leeuw

Nieuw op de website zijn de korstmossen. Korstmos is een schimmel die een alg of een cyanobaterie gevangen houdt. De schimmel orgt voor bescherming van de alg of bacterie en de bacterie of alg zorgt voor de suikers die de schimmel nodig heeft. Daar de geproduceerde suikers niet meer de standaard glycerol is, maar een alcohol doet mij vermoeden dat de schimmel de profiteur is en de ander het lijdend voorwerp, maar zo gaat het soms vaker in de natuur. Bij Burgsluis kwamen we vele oranje-achtige korstmossen tegen, die ik hopelijk correct gedetermineerd heb als Groot dooiermos. Terwijl ik met de determinatie bezig was had ik ook wat informatie over de Gelobde zeecitroenkorst verzameld zodat ook die een pagina gekregen heeft, maar dan zonder foto's.

Exoten

Dennis Leeuw

We waren in Zeeland met meerdere mensen met veel kennis over de zee en het leven in de zee, we waren in de buurt van het Veerse Meer en nu juist in die omgeving zijn in het afgelopen jaar veel exoten gevonden, dus was ga je doen... juist op jacht naar die nieuwkomers in ons land. We moesten even kennis maken met de Aziatische mossel en de Japanse Zeepbelslak. Beide waren niet moeilijk te vinden. Zie voor de Japanse zeepbelslak ook de tekst bij Wolphaartsdijk (nieuwe vindplaats).

Insecten

Dennis Leeuw

Bij Neeltje Jans is een klein rock-pool gebiedje aan de Noordkant van de Noordeekant van het eiland. In dit pooltje trof ik de Blauwe spingstaart aan. Het is een heel grappig beestje dat niet meer kan springen, maar wel over water lopen.

Wieren

Dennis Leeuw

Met het SWG bezoek aan Zeeland kon de redacteur van Het Zeepaard Frank Perk gelukkig zaterdag en zondag ook mee. En wie Frank kent weet dat er dan gezocht wordt naar wieren. We hebben dan ook dankbaar gebruik gemaakt van zijn kennis om onze kennis bij te spijkeren. Het gevolg is dat er een aantal wieren zijn toegevoegd aan de website: Extra plaatje bij Visdraad en nieuw zijn: Geperforeerde zeesla, Slijmerige draketong, Iriserend kraakbeenwier, Stijf priemwier, Gaffelwier.

Kwallen

Dennis Leeuw

Het bezoek aan Goes leverde naast de Aziatische mossel ook de Kruiskwal op. Het diertje troffen we in grote hoeveelheden aan in het gebied waarin we ook de Aziatische mossel vonden. We werden niet gestoken, wat waarschijnlijk kwam omdat we ze vingen in onze handpalmen, die zijn relatief ongevoelig volgens Marco Faassen die ook de determinatie bevestigde. Ook de gevoeligheid voor kwallesteken verschilt per mens.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

Naar strandvondsten.nl