|
Nieuwsblad
|
Jaargang 8, nummer 3
|
07 juli 2019
|
Redactie:
Dennis Leeuw
|
Redactioneel
Dennis Leeuw
De komende periode zal ik veel bezig zijn met korren langs de kust. De afgelopen paar maanden zijn er op drie trajecten langs de Hollandse kust (Katwijk, Castricum en Texel) kor-projecten gedaan tenbehoeve van de platvis monitoring. Dit in verband met de effecten van zandsuppleties. Meer hierover is te lezen op Visonderzoek: vrijwilligers helpen een handje. Het Kor-project Castricum ga ik in juli en augustus, met nog enkele vrijwilligers, voortzetten bij Egmond aan Zee. Als het je leuk lijkt om te helpen laat het me dan weten op dennis@strandvondsten.nl. De agenda is te vinden op deze pagina.
|
Vissen
Dennis Leeuw
Na wat vondsten op het Egmondse strand van de zeenaald, ben ik er maar eens voor gaan zitten om alle oude vondsten door te lopen, althans degene waarvan ik het exemplaar bewaard had. Ik ben er achter dat het merendeel de Kleine zeenaald is. Ook bij navraag bij Ingeborg de Boois blijkt dat het merendeel van de voor de kust waargenomen exemplaren de Kleine zeenaald is. Dus Rien de Ruijter van de strandwerkgemeenschap op de hoogte gebracht dat bijna al mijn gemelde zeenaalden, de kleine moeten zijn. Maar ook de foto's op de website heb ik moeten aanpassen, er waren toch een paar foto's van de kleine bij de grote terecht gekomen. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die er moeite mee heeft (had), daarom voor iedereen een determinatie tabel met foto's.
De tak van de determinatie-tabel die loopt vanaf vissen tot en met de soorten zeenaalden en zeepaardjes is nu klaar. Voor suggesties hou ik me natuurlijk, zoals altijd, aanbevolen.
|
Vlokreeftjes
Dennis Leeuw
Soms zijn nieuwe soorten voor de website helemaal niet zo moeilijk om te vinden. Dat geldt in dit geval voor een vlokreeftje waarvoor ik voorlopig de Nederlandse naam Zandvlokreeft gebruik. Het was de enige naam die ik kon vinden met nog een redelijke geschiedenis ook. Hij kom uit een document van W. Vader uit 1969. Als er andere ideeën of bronnen zijn voor de naam dan hoor ik het graag.
Het beestje schijnt een van de meest voorkomende vlo-soorten te zijn voor onze kust en natuurlijk was ik ze wel eens tegen gekomen met garnalenvissen, maar dan waren ze meestal weer zo in de bodem verdwenen. Nu heb ik met een zeef zand gezeefd. Ik kon het prima fotograferen omdat het soms heel meewerkend stil ging liggen voor mijn lens.
Ik heb ook een pagina gemaakt voor de Vlokreeften (Amphipoda) zodat ik wat algemene termen kwijt kon en een beginnetje kon maken met een determinatie-tabel (momenteel 1 stuks, de rest is me nog te moeilijk, daar moet ik eerst nog veel meer voor lezen).
|
Borstelwormen
Dennis Leeuw
Deze categorie op de website heette voorheen ringwormen, maar ik heb dat hernoemd naar borstelwormen en misschien ga ik het nog wel verder uit elkaar trekken. Ik vraag me namelijk af of het duidelijk is dat bijvoorbeeld een pier en een kalkkokerworm onder de borstelwormen valt voor een beginnende zoeker. Dus ik overweeg om ieder zijn eigen ingang te geven op de hoofdpagina. Het enige dat me tegen houdt om dat nu al te doen is het aantal plaatjes/ingangen op de eerste pagina. Ik ga er nog even over slapen. Als iemand een goed idee heeft hou ik me aanbevolen. Hoe hou je de site compact maar is het duidelijk/overzichtelijk voor een beginner?
Dat zandzeven waarmee ik het vlokreeftje vond was eigenlijk bedoeld om wormen te zoeken. Ik had namelijk gelezen dat voor onze kust met soms wel meer dan 100 exemplaren per m2 de Gemshorenworm aanwezig moest zijn. Wat zoeken leerde dat het diertje zich ophoudt tussen de 8 en 25 cm onder het strand oppervlak. Dat moest dus te vinden zijn. Ik heb een simpel zeefje in elkaar gefreubeld van een plastic yoghurt-emmertje, een oud stukje net van een rijststoommandje en wat tape en touw. Een tuinschepje meegenomen en op naar de vloedlijn! Mijn waarneming: ze zitten er inderdaad veel en in mijn geval was er een klein zandbankje net voor de hoogwater lijn en aan de kustkant van dat bankje trof ik de meeste exemplaren aan.
Na nog wat extra tests later op de dag met Wim Onrust, nu bij laagwater, ontdekten we dat ze voornamelijk voorkomen aan de landkant van swinnetjes en dat ze in zandbankjes die pas bij laagwater droogvallen niet aanwezig zijn of ze moeten daar dieper zitten dan 18 cm. Kort door de bocht zou ik zeggen ze zitten in stukken die sterk aan verandering onderhevig zijn. Literatuur bevestigt dit vermoeden enigzins. Als ik tijd heb ga ik nog wat meer onderzoek doen, dus wie weet komt er een vervolg.
|
Vogels
Dennis Leeuw
Bij de Zilvermeeuw heb ik een foto toegevoegd met ook jonge exemplaren op de foto. Ik zou er ook eens wat tekst bij moeten doen, maar dan moet ik me eerst gaan verdiepen in vogels. Qua terminologie is de database zo goed als leeg. Misschien na mijn pensioen, er zijn nu nog zoveel andere leuke soorten.
|
Vindplaatsen / Vondstenlog
Dennis Leeuw
Zoals in Nieuwsblad nummer 1 van dit jaar aangegeven heb ik er voor gezorgd dat de vondsten van een plek ook bij de plek zichtbaar zijn en ik gaf aan dat er nog een opschoon actie moest plaatsvinden. Wel dat laatste is gebeurd en daarmee heb ik ook nog andere foutjes gevonden waardoor niet altijd alle vondsten voor een plek werden weergeven en ook dat is opgelost.
Ook zijn er wat vondsten van anderen toegevoegd, zoals een aantal van het nettenpluizen van Duik de Noordzee Schoon. Alle vondsten die betrekking hadden op de Doggersbank van 2015 en 2017 heb ik ingevoerd en ik heb de Doggersbank-pagina zelf even flink onderhanden genomen. Onderandere staat er nu een kaartje op met de wrakken waarop gedoken is. Hopelijk helpt dit bij een beeld krijgen van het leven in de Noordzee. In de toekomst wil ik dit voor meerdere locaties gaan doen.
De The Silver Pit had ik verward met de Outer Silver Pit. Dus orde op zaken gesteld en zo ook wat zaken bij The Wash en nog wat plekken aangepakt, maar die laasten dat zijn kleine details.
|
Oceanografie
Dennis Leeuw
De afgelopen periode heb ik wat extra werk verzet in de Oceanografie afdeling. Om te beginnen de zaken die gewijzigd zijn in de bestaande pagina's: een duidelijker plaatje van de afgelegde weg van het vliegtuig bij de beschrijving van het coriolus effect. Bij golven de uitleg toegevoegd wat een golf is. Hopelijk is het hiermee duidelijker dat een golf geen (of bijna geen) massa verplaatst, maar slechts energie en ook wat kopjes in de tekst toegevoegd om de verschillende onderdelen beter tot zijn recht te laten komen. Het ophakken in stukjes met hun eigen kopje heb ik ook gedaan voor het document over water.
Erg op de schop gegaan is het stuk over saliniteit. Daar moest veel herschreven worden omdat ik het niet goed genoeg vond. Dat is toch heerlijk aan een website, je kan het zo omgooien. Met boeken is dat altijd minder makkelijk. Nog ben ik niet helemaal tevreden, maar voorlopig is dit het beste dat ik ervan kon maken.
Nieuw is een een stuk over wetenschappelijk onderzoek. Als niet onderzoeker leek het mij een goed idee om voor mezelf en andere leken vast te leggen hoe wetenschap werkt en waarom het belangrijk is om een bepaald stappenplan te volgen. De huidige tekst is nog maar een simpel begin, met de mogelijkheid om er op door te bouwen. Een beetje zoals wetenschap ook werkt. Een ander nieuw document is Oceanen en Zeeën, eigenlijk is dit op dit moment niets meer dan het vastleggen van een definitie. Ik wilde namelijk iets schrijven over het verschil tussen oceanen en zeeën en terwijl ik dat deed kwam ik tot de conclusie dat zonder kennis van plaattektoniek en het verschil in dichtheid van de verschillende stukken aarde dat het dan wel heel abstract blijft wat een zee en wat een oceaan is. Dus ik kwam niet verder dan de definitie en ben toen voorzichtig begonnen aan een stuk over tektoniek. Voor beide is het publiceren misschien wat vlug, maar ach misschien is er iemand met een goed idee of met aanvullende gedachten over hoe dit tot een goed einde te brengen. Zo zie je maar het een haalt soms het ander aan en voor je het weet verzand de boel. Ik ga er nogeens over nadenken en wens u ondertussen veel leesplezier.
|
Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad?
Aanmelden Nieuwsblad
|
Afmelden Nieuwsblad
|
Naar strandvondsten.nl
|