Nieuwsblad

 Jaargang 8, nummer 2

07 mei 2019 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Het kan verkeren. Denk je aan de hydroïdpoliepen te gaan werken, vul je de zeepokken aan. En zo nog meer van die wijzigingen die helemaal niets met poliepen te maken hebben, maar toch weer voldoende voor een nieuw nieuwsblad.
Wat u misschien niet meteen zal opvallen is de volgorde van de informatie op de pagina's met beschrijvingen van de soorten is veranderd. Waar je soms eerst een lange lijst kreeg met beschrijvingen van waar de soort voor kwam en hoe hij zich voortplant heb ik besloten om die informatie onderaan de pagina te zetten en de zaken die de soort beschrijven zoals uiterlijke kenmerken als eerste te noemen, lijkt mij logischer. Hopelijk vinden jullie dat ook.
En mocht u denken, wat ziet de layout van het nieuwsblad er anders uit, dan klopt ook dat. Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief kreeg ik een mailtje van iemand met "verzonden vanaf mijn telefoon". Toen realiseerde ik me dat het nieuwsblad nooit gemaakt is voor op een telefoon, ik hoop dat met deze nieuwe layout hij goed leesbaar is.
Verder wens ik u verder veel leesplezier.

Vissen

Dennis Leeuw

De meest bijzondere aanvulling die we kunnen melden in dit nummer is wel die van een Zeepaardje. Het Kortsnuitzeepaardje werd door Rien de Ruijter gevonden en gefotografeerd op het strand van Bergen aan Zee aan het begin van dit jaar. Gelukkig mochten wij van strandvondsten.nl zijn foto gebruiken. Bij de foto hebben we ook wat bijzonderheden over dit leuke beestje beschreven. Een bijzonder zeldzame vondst op het Noord-Hollandse strand.
Het kor-project van de Wageningen Universiteit in combinatie met Stichting Anemoon leverde ook een leuke vangst op bij Castricum namelijke de Driedoornige stekelbaars en de Korenaar.
Bij de Bot heb ik een foto toegevoegd waarbij je naast elkaar een links en een rechts gedraaid exemplaar ziet.

Vondstenlog

Dennis Leeuw

De vondsten van afgelopen jaar zijn toegevoegd aan het vondstenlog en dat betekend zoals gewoonlijk weer veel leuke zaken van het strand van Egmond aan Zee.

Ribkwallen

Dennis Leeuw

Bij de Amerikaanse ribkwal heb ik een foto toegevoegd van een enorm groot exemplaar dat ik gevonden heb. Het exemplaar schatte ik een centimeter of 7 tot 8 hoog. Niet de maximale maat die deze soort kan bereiken, maar toch ben ik nog maar weinig van dit soort kanjers tegen gekomen.

Pissebedden

Dennis Leeuw

Bij de pissebedden heb ik de Staafpissebed toegevoegd met foto's van een levend exemplaar gevangen bij Castricum.

Aasgarnalen

Dennis Leeuw

Helemaal nieuw is een afdeling over Aasgarnalen ook dankzij het korren bij Castricum. Tussen het Tweetand zeedraad zaten vele aasgarnalen, die ik later (hopelijk goed) determineerde als Geknikte aasgarnaal. Aasgarnalen zijn lange slanke garnaalachtige dieren met veerachtige poten en wat vooral opvalt zijn de ogen.

Zeepokken

Dennis Leeuw

En dan de zeepokken. Nieuwe beschrijvingen zonder foto's zijn er van de Grote zeepok, de Pacifische zeepok en de Nieuw-Zeelandse zeepok. Aanvullende informatie is er bij alle overige soorten, mede omdat er een heel simpel beginnetje is gemaakt met een determinatie-tabel voor de zeepokken. Voor de Balanidae, de grootste groep, moet er nog een tabel gemaakt worden, maar de overige soorten kunnen al op naam gebracht worden.

Hydroïdpoliepen

Dennis Leeuw

Nieuw is een foto bij de Zeecypres en verder wat kleine aanvullingen bij de Penneschaft, de Gorgelpijp en het Tweetand zeedraad.

Zakpijpen

Dennis Leeuw

Ook bij de zakpijpen is er een nieuwe aanwinst namelijk de Ruwe zakpijp. Dit is een vondst uit de "ouwe doos". Ik kwam tussen oude foto's dit exemplaar tegen en zag dat deze nog niet op de website terecht was gekomen. Determinatie op basis van alleen foto's is soms moeilijk, maar ik ben redelijk zeker van de determinatie. Mocht ik het fout hebben dan is er vast een lezer van het nieuwsblad die me daarop wijst.

Spookkreeftjes

Dennis Leeuw

Ook uit de "oude doos" is de toevoeging van een foto bij de spookkreeftjes. Zo op basis van de foto durf ik het dier geen naam te geven. Maar bij deze afdeling is op dit moment het belangrijkste een link naar de determinatie-tabel van Mick Otten op zijn website: Mick's Marine Biology. Zo met zijn allen krijgen we toch mooie nieuwe determinatie-tabellen.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Een foto van de Geribde zeeklitschelp is toegevoegd bij de tweekleppigen. Het schelpje is erg klein, en de foto niet helemaal scherp, maar we moeten het ermee doen, want het schelpje zelf is gesneuveld tijdens het fotograferen. Gevalletje: Gelukkig hebben we de foto's nog!

Wieren

Dennis Leeuw

Met dank aan Theo Kiewiet hebben we bij de Wakame een foto van een mooi herkenbaar exemplaar van deze soort. Vooral de plooien ander aan de Thallus zijn hierbij goed zichtbaar.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Bij het Schepje is er een aanvullende foto van deze soort.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

Naar strandvondsten.nl