Website
Dennis Leeuw
Al geruime tijd zijn de overzichtspagina's te bekijken op een mobile telefoon, inplaats van naast elkaar komen de plaatjes dan onder elkaar te staan. Voor de pagina met beschrijvingen kreeg ik dit steeds niet opgelost zonder dat het er niet mooi uit kwam te zien. Het probleem is dat een computerscherm breder is dan hoog en een telefoonscherm hoger dan breed. Meestal moest je je telefoon draaien om de pagina goed te kunnen zien. Omdat de website statistieken aangaven dat het aantal bezoekers met een telefoon hoger was dan die met een desktop heb ik deze maand nog eens naar die pagina's gekeken. Na eindeloos proberen is de oplossing redelijk simpel: door de plaatjes horizontaal te plaatsen inplaats van vertikaal werd het mogelijk om de layout zich automatisch aan te laten passen aan het smalle scherm van de telefoon. Helemaal tevreden ben ik nog niet maar voorlopig volstaat het. Ik hoop dat hiermee de website nog breder toegangkelijk is gemaakt zodat hij direct in het veld gebruikt kan worden. Ook voor het printen van de pagina's zou dit een verbetering moeten zijn, maar afdrukken op papier doen we natuurlijk niet meer om bomen te sparen, toch? Op-, aanmerkingen en wensen hoor ik graag.
Een kleinere wijziging is die op de pagina's met verhalen zoals bij de artikelen en vindplaatsen. Op deze pagina's is er in het titelblok een aanklikbaar pad gekomen zodat makkelijker terug gegaan kan worden naar het voorgaande. Ook hier hoop ik dat het het gebruiksgemak van de website vergroot.
De laatste cosmetische ingreep is bij de bronvermelding. Met een vorige update van de scripts was er wat stuk gegaan in de referentie naar de gebruikte bronnen. Als het goed is is daar alles nu weer op orde en zijn de links aanklikbaar en zijn de bronvermeldingen weer goed leesbaar.
|
Vondstenlog
Dennis Leeuw
Alle vondsten van 2017 in Egmond aan Zee zijn toegevoegd aan het vondstenlog plus alle vondsten van de andere vindplaatsen die ik na de zomer bezocht heb.
|
Krabben
Dennis Leeuw
Vanaf de zomer is er veel aandacht geweest voor de Grijze zwemkrab en de verschillen die er zijn met de andere zwemkrabben. Met wat foto's die ik afgelopen zomer op het strand heb gemaakt heb ik een determinatie tabel met foto's gemaakt van de Liocarcinus.
|
Oceanografie
Dennis Leeuw
In de aquariologie sectie zijn er 3 incomplete stukken over de verschillende eigenschappen van zeewater. Eigenlijk zijn het alleen nog maar aantekeningen om er ooit artikelen van te maken. In de sectie artikelen waren er 3 artikelen over de zee en 1 over het duin. Het leek me logischer om een nieuwe sectie genaamd oceanografie te maken. Op deze manier kan ik nog meer algemene weetjes over de zee, het ontstaan en de bewoners kwijt. Om vast een beginnetje te maken heb ik een klein stukje over de chemische eigenschappen van water geschreven en heb ik het artikel over saliniteit herschreven.
Een nieuw stuk is de Noordzee kalender. De bedoeling is om een overzicht te maken van de veranderingen in de Noordzee door het jaar heen. Ik realizeerde me dat ik niet zo veel weet van wat er verandert in de Noordzee gedurende het jaar. De meeste data met betrekking tot de ontwikkeling van een dier komt op de betreffende pagina van de soort terecht, maar in de zee is alles natuurlijk met elkaar verbonden en heeft bijvoorbeeld de algenbloei in het voorjaar direct invloed op de groei van vissen, vandaar dat een overzicht me een goed idee leek. Het zal onmogelijk zijn om alles toe te voegen, maar een mooi verhaal over de veranderingen in de verschillend seizoenen lijkt me een mooi doel. Wie aanvullingen heeft uit bijvoorbeeld de Zeeuwse Delta of de Noordzee mag ze opsturen naar info@strandvondsten.nl. Dan krijgen we in de loop van de tijd een mooi overzicht van de gebeurtenissen per seizoen.
|
Bibliotheek
Dennis Leeuw
Afgelopen zomer heb ik het boek Marine Biology van Nybakken gelezen. Een fijn en goed geschreven boek dat me meteen enthousiast maakte om meer te willen lezen. In november ben in begonnen aan Marine Ecology, Processes, Systems, and Impacts. Dat is andere koek. Dat boek is volgens mij geschreven voor mensen die biologie gestudeerd hebben en dat heb ik niet. Ik loop wat kennis betreft nog enorm achter, gelukkig is dat oplosbaar met Campbell Biology. Tot nog toe is dat boek goed te volgen ook voor wie geen biologie gestudeerd heeft. Om de stap met Marine Ecology nog verder te verkleinen ga ik na Campbell me eerst toeleggen op Invitation to Oceanography van Paul R. Pinet. Op Internet las ik namelijk dat dit een goed boek is voor beginners. Dan kan ik als ik dat allemaal tot me genomen heb kijken of Marine Ecology leesbaar is geworden. En u begrijpt het al, deze boeken zijn toegevoegd aan het boekenoverzicht op de website.
|
Tweekleppigen
Dennis Leeuw
Voor de Kleine astarte heb ik foto's kunnen toevoegen. Altijd weer fijn als een soort foto's heeft, want een foto zegt meer dan duizend woorden.
|
Slakkenhuizen
Dennis Leeuw
Aan de slakkenhuizen heb ik het Jenkins waterhorentje kunnen toevoegen. Hoewel geen echte zee-bewoner komt deze soort in Zeeland regelmatig voor in het schelpengruis op de stranden, dus ik vond dat hij een plaatsje verdiende op de website. Ook nieuw is het Basters drijfslakje. Voor het Wadslakje heb ik de oude foto's die nog stamden uit het begin van strandvondsten.nl vervangen door nieuwe foto's die duidelijker laten zien hoe het schelpje er uit ziet.
|
Eencelligen
Dennis Leeuw
Afgelopen zomer heb ik zeewater onder de microscoop bekeken wat veel voor mij nieuwe levensvormen in beeld bracht, waar ik later nog een keer op terug ga komen, en in het water kwam ik de Zeevonk tegen. Een eencellige die zorgt voor het lichten van de zee. Deze heb ik wel alvast aan de website toegevoegd.
|