Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 6, nummer 5

Redactie: Dennis Leeuw

12 december 2017 

Garnalen

Dennis Leeuw

Afgelopen zomer werd ik door een medestrandbewoner erop geattendeerd dat er tussen de garnalen ook een andere soort zou zitten en hij vermoedde dat het het driepuntsgarnaaltje was. Dus zwembroek en schoentjes aan. Garnalennet op de schouder en erop uit. Inderdaad zat er tussen de garnalen een voor de strandvondsten.nl website nieuwe soort. Ik kan dan ook melden dat het Driepuntsgarnaaltje is toegevoegd.

Aquariologie

Dennis Leeuw

Hans De Blauwe meldde op facebook dat hij een Zeekat aan het voeden was. Het is nog een jong dier en ook wij hebben dat ook ooit geprobeerd. Onder Aquariologie had ik dat artikel opgeslagen. Met wat zoeken in het foto archief vond ik nog foto's en een filmpje dat nog niet op de pagina stond. Dus alles toegevoegd inclusief de informatie van facebook met betrekking tot het houden van een Zeekat in een aquarium. Ik kwam er ook achter dat op de pagina van de Zeekat een dode-link stond naar zeebaarsen in het aquarium. Terwijl ik zocht naar de foto's van de Zeekat kwam ik meer vissen tegen wie we met meer of minder succes hebben gehouden in het aquarium. Dus de link vernieuwd naar een artikel over Noordzeevissen. Daar zullen in de loop der tijd nog wel wat vissen bij komen.

Vissen

Dennis Leeuw

Volgens mijn update-script is bij de vissen de Dwergtong nieuw. Ik dacht dat deze al op de website stond, maar het systeem zegt dat hij in september van dit jaar pas is toegevoegd. Laten we de systemen maar gelijk geven en mijn geheugen vergeten, voor de zekerheid hier de melding van het toevoegen van de Dwergtong aan de website.

Zoogdieren

Dennis Leeuw

Zeker nieuw voor de website is de Gewone zeehond. Hij komt bij Egmond minder vaak voor dan de Grijze zeehond en ik heb eindelijk een foto gevonden waar de gewone zeehond op staat. Meer informatie over het dier zal ik in een later stadium toe voegen. Het was nu meer het onderbrengen van de foto.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Aan de tweekleppigen kon ik foto's van een vers exemplaar van de Zandschelp toevoegen. Tevens heb ik een pagina gemaakt voor de Parvicardium pinnulatum, daar heb ik nog geen foto's van maar die komen later.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Als ik de determinatie goed gedaan heb dan is de toegevoegde soort de Genavelde tolhoren.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Bij de vindplaatsen leek het erop dat we vaker in het buitenland zaten dan op de Nederlandse stranden, dat is natuurlijk niet waar. Van de buitenlandse stranden maak je alleen sneller een verslag omdat dat leuk is voor vrienden en kennissen. Ik ben begonnen om van alle stranden die we bezocht hebben een stukje te maken. Het is nog lang niet klaar maar een begin is gemaakt om alle oude bezoeken vanaf ongeveer 2008 tot nu te verwerken.
In de loop van het proces leek het logischer om het stuk over de Suppletie van Delfland op te delen in Ter Heijde, 's Gravenzande en Hoek van Holland. En zo werd ook Fossielen Walcheren opgesplitst in Kaloot, Ritthem en Domburg.
In vervolg op de reis in 2016 naar de Belgische kust heb ik deze december een bezoek gebracht aan Zeeuwsvlaanderen. Ik was daar al eens eerder geweest dus ik heb de nieuwe reis met de oude data gecombineerd voor Cadzand en Nieuwvliet-bad. Nieuw is Breskens. In dezelfde reis heb ik ook een kort bezoek gebracht aan Westkapelle en Neeltje Jans en ook bij deze twee plaatsen heb ik oude en nieuwe informatie samengevoegd.
In eerdere afleveringen van het Nieuwsblad had ik aleens melding gemaakt van de bezoeken met SWG Waterweg-Noord aan Gorishoek en de Westbout. Daarnaast waren er nog wat plaatsen in de delta die nog niet beschreven maar wel bezocht waren zoals: Stavenisse, Westenschouwen, Renesse en Oostvoorne. Voordat u nu allemaal in de pen klimt en roept dat Oostvoorne niet bij Zeeland hoort, dat weet ik ook, maar het hoort wat mij betreft wel bij de delta die begint bij Hoek van Holland en eindigt bij Breskens.
En dan hebben we de Hollandse Kust die loopt van Hoek van Holland tot Den Helder en ook daar hebben we al vele plaatsen bezocht. Wat ik kon vinden in de archieven waren de volgende plaatsen Zandmotor, Kijkduin, Katwijk aan Zee, IJmuiden, Wijk aan Zee, Hondsbossche zeewering, Den Helder
Ik weet zeker dat ik er nog een paar vergeten ben, maar die komen later. Tussen door kwam ik links en rechts weer allerlei leuke dingen tegen over de verschillende gebieden in de Noordzee en voor elk van die gebieden heb ik vast een pagina gemaakt zodat ik daar in de loop der tijd informatie aan toe kan voegen. Nieuw zijn: Hollandse Kust, Zeeuwse Delta, Pas de Calais of Strait of Dover, Vlaamse Kust, Vlaamse Banken, Moray firth, Firth of forth
Een algemene introductie is gemaakt over de Noordzee. Het is de plek waar ik informatie kan opslaan die niet bij een specifiek gebied of plaats geplaatst kan worden. Het is een beginnetje met links naar o.a. Doggersbank, Klaverbank, Oestergronden en een link vanaf de Fladen Grounds naar Devil's Hole.
Tot slot heb ik aan de pagina van Egmond aan Zee een extra pagina toegevoegd die gaat over het ontstaan van een duin voorbij Egmond Binnen. Het lijkt erop dat er langzaam een jong duin aan het ontstaan is. De foto reeks van de afgelopen paar jaar hebben ik dan ook op deze pagina gezet in de hoop dat ik over een paar jaar een complete reeks heb die laat zien hoe een duin ontstaat en groeit.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl