Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 12

Redactie: Dennis Leeuw

27 december 2016 

Duik de Noordzee Schoon

Dennis Leeuw

Op 18 september 2016 kwam de Cdt. Fourcault terug van een reis georganiseerd door Stichting Duik de Noordzee Schoon om netten en ander vistuig te verwijderen van wrakken voor onze kust. De reis bracht hen onder andere naar de Borkumse stenen. Dit was hun 10de tocht over de Noordzee en van al die expedities is een prachtig fotoboek verschenen.
Via Stichting Anemoon kon ik mee om de geborgen netten te onderzoeken op leven. Dat leverde een aantal bijzondere vondsten op die ik heb samengevat in een overzicht op de website.

Vondstenlog

Dennis Leeuw

De vondsten die ik deze zomer gedaan heb op het strand van Egmond aan Zee zijn net voor het einde van het jaar online gezet. Helaas heb ik het niet meer gered om de vondsten van de Belgische kust te verwerken. Ik was daar begin december en heb weer een paar leuke plaatsen bezocht. Het overzicht van deze reis zal dus moeten wachten tot 2017.

Zeesterren

Dennis Leeuw

Ik heb bij de zeesterren een determinatie-tabel toegevoegd. En omdat ik daarmee bezig was heb ik ook de nog niet eerder op strandvondsten.nl beschreven soorten Kleine slangster en de Levendbarende slangster opgenomen. Er staan nog geen plaatjes bij, dus als iemand een mooie foto heeft van deze soorten dan hou ik me aanbevolen.

Kraakbeenvissen

Dennis Leeuw

Op 16 augustus 2016 komt Kees Hupkes naar me toe met de mededeling dat hij een haai op het strand heeft gevonden. Het bleek om een Hondshaai te gaan. Kees had hem gevonden ter hoogte van de botenclub in Egmond aan Zee. Ik heb hem in 70% alcohol gezet en daar staat hij nog steeds in, dus volgens mij heeft die haai het wel naar zijn zin.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

In de netten die Stichting Duik de Noordzee Schoon van de wrakken hebben verwijderd kwam ik een Manteldekschelp tegen. Dit was voor mij een nieuwe vondst en een mooie aanvulling op de website. Om het uit elkaar houden van de Anomiidae, waartoe de manteldekschelp behoort, te vergemakkelijken heb ik een determinatie-tabel gemaakt.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Er zijn wat tekst aanvullingen gedaan op de pagina van de zuidelijke Waddenzee en nieuw is de Borkumer Riffgrund naar aanleiding van het bezoek aan deze plek door Duik de Noordzee Schoon.

Op naar 2017

Dennis Leeuw

En zo bent u dan aangekomen bij het laatste stukje van 2016. Ik wil u hierbij de beste wensen wensen voor 2017, dat het voor u en uw naasten een mooi, gezond en vondstenrijk jaar mag worden.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl