Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 11

Redactie: Dennis Leeuw

27 november 2016 

Eendenmossels

Dennis Leeuw

Volgend op de determinatietabel wijzigingen van vorige maand ontdekte ik dat er nog geen determinatietabel was voor de paar eendenmossels die ik op de site heb staan. Dat gemis kon ik snel vullen, dus de eendenmossels hebben nu hun eigen determinatietabel. Hoewel ik denk dat de meeste mensen hem niet echt nodig zullen hebben om de verschillende soorten uit elkaar te houden.

Zeepokken

Dennis Leeuw

Dankzij foto's van het afgelopen zomerseizoen heb ik een paar mooie toevoegingen kunnen doen bij de Zeepokken. De Gewone zeepok stond al op de website, maar met de nieuwe foto's is het volgens mij makkelijker om deze soort te herkennen. Een soort die je uit duizenden herkent is de Ritspok. Afgelopen zomer spoelde er een stuk plastic aan met een paar mooie exemplaren, deze is nieuw op strandvondsten.nl. Ook nieuw op de website zijn het Vulkaantje en de Gekartelde zeepok. Beide soorten konden we plaatsen door vondsten van afgelopen zomer op het Egmondse strand.

Artikelen

Dennis Leeuw

Het ontdekken van de natuur in het intergetijden gebied kan bijna niet zonder een beetje kennis van eb en vloed. Bij laag water is er meestal meer te vinden dan bij hoogwater. Om te zorgen dat je op het juiste tijdstip op een plek komt zodat het laagwater is zijn er op Internet getijdentabellen te vinden. De pagina over getij heeft de links naar deze tabellen en verteld ook hoe dat nu zit met eb en vloed.
Daarnaast is er een stukje tekst gekomen over golven. Hoe ontstaan ze en hoe werkt dat nou eigenlijk een golf? wordt behandeld in dit artikeltje.
Terwijl ik bovenstaande twee stukjes bezig was moest ik steeds denken aan de verschillende zones die op hardsubstraatkusten ontstaan door de werking van beide. Ik heb dan ook een pagina toegevoegd die een overzicht geeft van die zones op de kust. Ik hoop deze pagina ooit aan te kunnen vullen met meer informatie, maar voorlopig moeten jullie het hier even mee doen.

Website wijziging

Dennis Leeuw

Op een index-pagina staat nu alle informatie, dus Uitleg, Determinatie en Boekenlijst naast elkaar, daarna komen pas de soorten. Dit leek me overzichtelijker dan zoals het voorheen georganiseerd was waarbij alleen Boekenlijst achteraan stond en Uitleg en Determinatie vooraan.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl