Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 10

Redactie: Dennis Leeuw

29 oktober 2016 

Website wijziging

Dennis Leeuw

De afgelopen paar dagen heb ik een beetje lopen spelen met overlays en JavaScript. Dit zegt u waarschijnlijk niets, maar het resultaat kunt u wel zien. Als u voorheen bij een soort op het plaatje klikte dan kreeg u een de grote variant te zien en u kon alleen terug komen bij de beschrijving van de soort door de "terug" knop van uw browser te gebruiken. Als u nu op een plaatje klikt dan komt er een vergrote versie op uw scherm met links boven een kruisje waarmee u de "overlay" kunt sluiten. Ik vind het een mooiere oplossing, ik hoop u ook. Voorlopig is dit alleen bij de plaatjes links van de soortbeschrijvingen het geval en dus nog niet in teksten. Ik wil eerst eens kijken of de meeste mensen het met me eens zijn dat dit beter is.

Determinatietabel

Dennis Leeuw

Er waren twee problemen. Uit de begin tijd van strandvondsten.nl bestond er op de hoofdpagina nog Determineren, naast Determinatie en het onderdeel Determineren wilde ik wel graag weg hebben. Uniformiteit zorgt voor duidelijkheid. Daarnaast schoot de determinatietabel achter Determinatie niet op. Ik was zoals bij bijna elke determinatietabel die je tegenkomt begonnen van klein naar groot of van simpel naar complex volgens de stappen van de evolutie, maar ik liep steeds vast en kwam niet verder.
Afgelopen maand bedacht ik me op een dag op de fiets naar mijn werk dat het misschien beter zou zijn om de tabel om te draaien: begin met de verst geëvolueerde dieren, die hebben meestal de meest specifieke kenmerken en werk dan terug naar soorten met minder specifieke kenmerken. Dat idee lijkt goed. Ik heb inmiddels een aardig beginnetje voor de basis determinatie. Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar dat komt in de loop van de tijd wel. Door het omgooien van de tabel werd ik gedwongen om bijvoorbeeld de wormen uit elkaar te trekken. Niet letterlijk als dier, maar de groep zoals die op de website stond. Ik moest ze splitsen naar evolutie in Ringwormen, Snoerwormen en Platwormen. Qua determinatie van deze groep weet ik helemaal niets en kan er dus nog geen tabel voor maken, maar ik heb de Ringwormen en Snoerwormen nu wel als groepen op de site staan met bij elk de soorten uit wat voorheen Wormen was. Platwormen heb ik nog helemaal niet op de site, dus dat was de makkelijkste.
En toen was er nog het puntje Determineren versus Determinatie. In het verleden had ik de determinatietabel van de mantelschelpen al eens geïntegreerd met de familienamen. Daar was het voldoende om de hoofddeterminatietabel te koppelen aan de tweekleppigen en toen was die ontsloten. Geval nummer twee de Scheermessen kon ik eenvoudig verplaatsen naar de pagina van de Solenoidea. Bleef over de Tapijtschelptabel. Dat is een geval appart, omdat de de verschillende soorten allemaal binnen de Veneridae vallen. Er is niet zoiets als een tapijtschelpen-groep. Daarmee moest ik de tweekleppigentabel aanvullen met de Veneridae en staat er bij de grote en complexe groep van Veneridae een tabel die alleen de tapijtschelpen beschrijft, maar het is een begin zullen we maar zeggen. Met deze laatste verschuiving kon ik Determineren van de website verwijderen en bestaat er alleen nog Determinatie.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Arie Twigt liet me weten dat bij de Dubbeltjesschelp een foto stond van de Zandschelp. Zijn opmerking was volledig terecht en de foto van de Dubbeltjesschelp was niet te zien. Nu zijn de foto's op de juiste plaats te zien en ik heb gelijk de kenmerken van de Dubbeltjesschelp toegevoegd.

Vissen

Dennis Leeuw

Ik kwam nog wat foto's tegen van de zeeforel en wilde deze op de website plaatsen toen het mij opviel dat de foto wel erg op die van een zalm leek, dus ben ik schubben gaan tellen tussen de vetvin en de middelijn en volgens mij is het echt een zalm. Nu heb ik beide op de website gezet. Hopelijk is er tussen de lezers van het Nieuwsblad iemand die kan bevestigen dat de huidige foto's juist geplaatst zijn bij de Zalm en de Zeeforel.
En omdat het best moeilijk is om de beide soorten uit elkaar te houden heb ik ook een determinatie tabel toegevoegd aan de pagina voor de Salmo.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Ook in deze sectie heb ik afgelopen maand weer het een en ander toegevoegd. Allereerst zijn de beschrijvingen bij Norskerenna en Skagerak uitgebreid met onder andere links naar de verschillende plaatsen die op strandvondsten.nl beschreven zijn. Nieuw zijn beschrijvingen voor Vesterhavet, Horns rev, noordelijke Waddenzee, Helgoländer Bucht en de zuidelijke Waddenzee. Het zijn ook hier weer beginnetjes waar in de loop van de tijd stukken aan toegevoegd zullen worden.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl