Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 9

Redactie: Dennis Leeuw

28 september 2016 

Jubileum

Dennis Leeuw

Het was rond 2004 of 2005 dat een hobby uitgroeide naar een passie. Wat begon met schelpen van het strand oprapen veranderde in schelpen zoeken en daarna in de vraag wat leeft er eigenlijk in die Noordzee?
De Wadwaaier en het toen bijna onmogelijk te lezen boek Tirion's Gids van Strand en Zee waren de eerste boeken die werden gebruikten om vondsten in op te zoeken. En natuurlijk het Internet, maar wat stond daar weinig op of misschien beter: hoe zoek je een schelp op waarvan je alleen de vondst hebt? Je hebt een naamloos ding. Je wilt iets met beeldherkenning. Anneke van der Lende kwam op het idee van het leesplankje, u weet wel met Aap, Noot, Mies, Wim etc. Dat zou je willen hebben! Iets om plaatjes te vergelijken.
Dat zijn dingen die je tegen een automatiseerder moet zeggen! Op 28 september 2006 was strandvondsten.nl een feit. Het begon heel simpel met een paar vakjes, maar wel al met het nu nog gebruikte kleurenpalet. Het Internet archief kent de site sinds 26 februari 2008. Van dat archief is dit plaatje uit 2007.
Vandaag is het dus 10 jaar geleden dat strandvondsten.nl het levenslicht zag. In die 10 jaar is er veel gebeurd. Er zijn vele vondsten gedaan, er hebben mensen hun vondsten gedoneerd, er is materiaal gekocht en vele boeken en ander leesvoer is gekregen en gekocht. Daarnaast zijn er vele reizen gemaakt die bijna de gehele Noordzeekust beslaan. En strandvondsten.nl is gegroeid, enorm gegroeid ook door de vele verbeteringen en foto's die zijn ingestuurd door de vele bezoekers. Wist u dat rond de 500 unieke bezoekers per dag de site bezoeken?
Niet alleen de bezoekers aantallen zijn gegroeid ook mijn kennis van het zeeleven en van de zee zelf is toegenomen. Van de Wadwaaier maak ik nooit meer gebruik en uit Tirion's Gids van Strand en Zee kan ik het meeste nu wel lezen en snap ik ook waar de termen voor staan. Ik ben zelfs begonnen om mij de biologie stof van VWO 4, 5 en 6 bij te brengen om zo meer te leren over cellen, organellen en DNA en ik zie nog geen einde aan dit enorm leuke leertraject dat mij bijna dagelijks iets nieuws leert. Ik zie nog een zee aan mogelijkheden om strandvondsten.nl te voorzien van nog meer informatie.
Maar er groeit, of moet ik zeggen broeit, meer. Doordat de verzameling zo toegenomen is door de jaren heen, want er zijn niet alleen schelpen verzameld maar ook wieren, schoolplaten, boeken, inktvissen op sterkwater, een haai, een rog en nog veel meer, is er een collectie ontstaan die leuk is om te laten zien. Ik heb geleerd dat kinderen vaak verbaasd zijn over de enorme hoeveelheid, vooral dieren, die je op het strand kan vinden. Dus wordt het tijd dat er een ruimte komt waar de vondsten niet alleen in dozen zitten, maar waar ze tentoongesteld kunnen worden. Vorig jaar ben ik verhuisd en bij de aankoop van de nieuwe woning heb ik er rekening mee gehouden dat er een mogelijkheid zou kunnen zijn voor een museum(pje). Hopelijk kan er over een tijdje gezegd worden dat strandvondsten.nl niet alleen een Digitaal Noordzeemuseum is, maar ook een echt toegankelijke plek heeft waar u uw vondsten direct kunt vergelijken met het aanwezige materiaal en waar u gebruik kunt maken van een uitgebreide bibliotheek om vondsten in op te zoeken en natuurlijk kan genieten van de uitgebreide collectie van strandvondsten.nl.
De locatie staat al vast, dat wordt de Wethouder D.M. Plompstraat 6 in Utrecht. Niet de meest logische plek voor een Noordzeemuseum, maar wel het huis waar ik in woon. Toegang zal waarschijnlijk op afspraak zijn, daar vaste openingstijden naast een baan een te grote belasting zou worden als je ook nog over het strand wil kunnen struinen. De geplande verbouwing gaat waarschijnlijk anderhalf jaar duren. Snel zal het dus niet gaan, maar het wordt hopelijk wel enorm mooi en ik zal u via het Strandvondsten Nieuwsblad op de hoogte houden van de vorderingen.
Ook de komende jaren zal er nog veel moois en bijzonders aan deze site toegevoegd worden en ik hoop dat u me blijft volgen bij alle ontwikkelingen, want dat is wel de kroon op het werk, de aantallen bezoekers die elke dag de site bezoeken. Dat had ik in 2006 niet durven dromen dat strandvondsten.nl zo veel gebruikt zou worden. Het is een enorme motivatie en stimulans, hartelijk dank allemaal!

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Afgelopen maand heb ik wat toevoegingen aan de website gedaan bij de vindplaatsen. Er zijn bij de plaatsen in Noorwegen en Denemarken veel foto's toegevoegd onder andere van verschillende gevonden soorten en per plaats zijn de lijstjes nu allemaal aanwezig van onze vondsten. Zo heb je na 3 jaar weer enorm veel lol van een ooit gemaakte reis en dan zijn de zakjes en bakjes met gruis nog niet eens uitgezocht, dus ik kom er nog een keer op terug.
Er zijn een paar nieuwe pagina's bij gekomen van onder andere Sandhåland, Sandve, Syre en Løkken. Dit zijn de wat kleinere strandjes, waarvoor ik eerder nog geen pagina had gemaakt.
In Vindplaatsen heb ik ook pagina's toegvoegd die een plek in de Noordzee beschrijven die aansluit op de bezochte gebieden. Zo zijn er pagina's gekomen voor het Skagerak, Norskerenna en voor Fladen ground. Ik ben nog een beetje zoekende hoe deze pagina's eruit moeten gaan zien, dus er zullen nog wel wat veranderingen optreden.

Boeken

Dennis Leeuw

Van hele lieve vrienden kreeg ik afgelopen zomer boeken met de opmerking: "jij weet vast beter wie je er een plezier mee kan doen dan wij." Dus hierbij: wie doe ik een plezier met 1 of meer van de onderstaande boeken. Ze zijn gratis op te halen in Utrecht, of tegen verzendkosten kunnen ze verstuurd worden.

Boeken zijn inmiddels gereserveerd

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl