Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 8

Redactie: Dennis Leeuw

24 augustus 2016 

Wieren

Dennis Leeuw

Herre Stegenga zond mij een mailtje dat ik in de vorige nieuwsbrief meldde dat de luchtblazen een verschillend geslacht aanduiden en dat moet de voortplantingsorganen zijn. De luchtblazen bevatten lucht, terwijl de voorplantingsorganen een gel of slijm bevatten. Van het Knotswier kon ik geen exemplaren met vruchten meer vinden nadat ik deze mededeling mocht ontvangen, dus eens gekeken bij het Blaaswier en daarvan een vruchtlichaam opengebroken en gefotografeerd. Dus zie aldaar voor een foto van de vulling van het vruchtlichaam.
Nieuw is Vezelwier. Ik denk dat ik deze altijd heb aangezien voor Japans bessenwier. Dit wier was mij nooit eerder opgevallen, terwijl, nu ik weet dat het er ligt, ik het nu nog vele malen ben tegen gekomen. Soms is het belangrijk om het zoekbeeld te hebben, dat is hier denk ik bij mij het geval geweest.

Kraakbeenvissen

Dennis Leeuw

Met een enorme vracht wier en plastic kwam ook een eikapsel van de Gevlekte rog mee, als ik de determinatie tenminste goed gedaan heb. Hij werd gevonden door Erik van den Heuvel.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Tussen gruis van het strand van Egmond aan Zee vond ik een klein slakje dat opviel door zijn langere sifokanaal dan van wat ik gewend was van jonge Gevlochten fuikhorens. Een berichtje op de facebook pagina van de NMV leverde het idee op dat het zou kunnen gaan om een zeer jong exemplaar van de Trapgevel. Vergelijking met andere exemplaren toonde inderdaad aan dat het om deze soort ging. Dus nu ook twee foto's van een zeer jonge Trapgevel bij deze soort.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

In het overzicht van de tweekleppigen is een foto toegevoegd van een fossiele Halfgeknotte strandschelp bij deze soort wordt de data gepresenteerd van de Halfgeknotte strandschelp.
Omdat ik toch bezig was met het toevoegen van de fossiele Halfgeknotte strandschelp, kwam ik op het idee om gelijk een determinatie tabel voor dit genus te maken. Vanaf de hoofddeterminatie tabel van de tweekleppigen, kan men nu doorklikken naar de Mactridae en van daar naar de Spisula.
Bij de schelpen met een taxodontslot is er een tabel gekomen voor de Nuculoidea.
Een drijvertje met grote Mossels, vermoedelijk uit het Kanaal, heeft mij opnieuw doen kijken naar de Mytilus soorten. Ik kan me bijna niet voorstellen dat de vondst niet Mytilus Galloprovincialis is, maar een definitieve determinatie is moeilijk. Deze soort stond al op de website, namelijk als Diepwatermossel, maar er zijn meerdere synoniemen in het Nederlands en ik heb besloten om hem om te noemen naar een ander bestaand synoniem namelijk Middellandse zeemossel. Dit sluit beter aan bij Oostzee mossel en eigenlijk wilde ik "onze" Mossel omnoemen naar Noordzee mossel, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Wel heb ik een determinatietabel gemaakt met wat uitleg over de verschillende Mytilus soorten die in de Noordzee gevonden kunnen worden. Aanvullingen en suggesties zoals gewoonlijk meer dan welkom.

Zakpijpen

Dennis Leeuw

Aan de onderkant van het plantje van het riemwier vond ik een bijzonder mooi exemplaren van de Gesterde geleikorst. Een foto van deze vondst is aan de beschrijving toegevoegd.

Poliepen

Dennis Leeuw

Aan de poliepen is het Zeedennetje toegevoegd. Het is nog een eenvoudige beschrijving, de rest komt later met nog meer poliepensoorten.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl