Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 5

Redactie: Dennis Leeuw

14 mei 2016 

Wieren

Dennis Leeuw

Een redelijk algemeen aanspoelend wier op onze kust is het Hauwwier. Dankzij een onstuimig voorjaar hebben we deze soort nu ook op strandvondsten.nl.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Pieter Gaemers attendeerde mij erop dat de linksgewonden Noordhoren uit het vorige nieuwsblad eigenlijk een Neptunea contraria is, een fossiele soort. En daarmee hebben we een nieuwe soort op de website.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Op de pagina van de Amerikaanse zwaardschede heb ik een link toegevoegd naar de faceboek-pagina van staatsbosbeheer. Zij hebben namelijk een leuke video van een zich ingravend exemplaar.
Bij het Nonnetje heb ik een foto gezet waarbij de sipho te zien is.

Eencelligen

Dennis Leeuw

Het voorjaar is begonnen en ik ben onverwacht in het luxe bezit gekomen van een binoculair. Dus de Noordzee-wereld zal nu ook op het allerkleinste niveau onderzocht worden. Maar voordat het zover is heb ik vast ruimte gemaakt om de nieuwe vondsten kwijt te kunnen en dat is onder het kopje eencelligen.
Om niet helemaal met een leeg blad te beginnen heb ik vast vier soorten toegevoegd. Natuurlijk is er de Bruine schuimalg die we elk voorjaar op onze kust kunnen vinden als het opgeklopte groen-gelige schuim. Dan is er de Zeevonk, helaas nog zonder foto, hopelijk kan ik die de komende zomer maken. En dan nog twee exemplaren van soorten die ik nog niet tot op soortniveau kan determineren maar die ik wel regelmatig in gruis vind. Het gaat hier om de Ammonia sp. en de Quinqueloculina sp.
Hopelijk kan ik u in een volgend Nieuwsblad meer nieuwe ontdekkingen melden.

Wormen

Dennis Leeuw

Bij het Goudkammetje is er een foto bij gekomen die laat zien waarom het Goudkammetje goudkammetje heet. Het is toch prachtig wat de natuur allemaal maken kan!

Vissen

Dennis Leeuw

Frank Blaauwboer deed tijdens het garnalenvissen een bijzondere vondst. Hij vond een Glasgrondel tussen de garnalen. Gelukkig mochten we zijn foto's gebruiken op strandvondsten.nl.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl