Van de redactie
Dennis Leeuw
De afgelopen periode heb ik veel liggende zaken weggewerkt. Zo had ik nog foto's liggen van Theo Kiewiet en Sylvia van Leeuwen. Er zijn veel toevoegingen bij de planten en we hebben een totaal nieuw onderdeel namelijk de Paddestoelen. Ik heb nooit geweten dat we die op het strand kunnen vinden. Het was een leerzame maand!
Ook met betrekking tot de website layout is er weer een kleine verbetering gemaakt, althans ik hoop dat het een verbetering is. Op advies van een vriend heb ik waar vroeger in de titel van een pagina "strandvondsten.nl - onderwerp" stond dat nu veranderd in "onderwerp - strandvondsten.nl". In de tabbladen van uw browser staat het onderwerp dus nu als eerste en als u net als ik veel tabbladen open hebt staan zou het makkelijker moeten zijn om het juiste tabblad terug te vinden. Alles voor de gebruiksvriendelijkheid!
Maar nu verder met waar het echt om gaat: dat wat er allemaal nieuw is op de website.
|
Inktvissen
Dennis Leeuw
Om de een of andere reden was de determinatie-tabel inktvis-eieren verdwenen. Gelukkig had ik nog een kopie, dus hij is er weer! En met de eerste inktviseieren alweer gevonden op het Nederlandse strand was dat niets te laat.
Ook uit de oude doos zijn de foto's van een aangespoelde Zeekat uit 2014. We hebben nu dus ook foto's van de zeekat bij de tekst, voorheen was dat alleen van het rugschild en de eieren.
|
Wieren
Dennis Leeuw
Bij de groenwieren hebben we dankzij Theo Kiewiet een foto van het Visdraad. Van Egmond aan Zee had ik nog foto's liggen van Saucijsjeswier en er was nog geen pagina, dus deze soort is helemaal nieuw voor strandvondsten.nl. Hierbij nog extra dank aan Frank Perk voor de bevestiging dat de onderste foto inderdaad ook Saucijsjeswier is.
|
Planten
Dennis Leeuw
Bij de planten hebben de meeste veranderingen plaats gevonden. Allereerst heb ik een paar namen veranderd. Gewone zoutmelde heb ik veranderd in Zoutmelde en bij deze soort is een foto van Theo Kiewiet toegevoegd. Het Klein Schorrekruid is nu Schorrekruid geworden, daar deze naam vaker leek voor te komen.
Dankzij de foto's van Theo Kiewiet zijn de volgende soorten toegevoegd:
Strandkweek,
Melkkruid,
Strandmelde,
Strandduizendguldenkruid,
Zeeweegbree.
Bij het Lamsoor kon ik een foto van de bloei plaatsen dankzij Sylvia van Leeuwen en zowel Sylvia als Theo leverden foto's aan van de Blauwe Zeedistel en van de Zeewinde zodat er van beide soorten een pagina te bewonderen is.
Als laatste zijn er foto's van Theo bij de Zeekool gekomen en had ik zelf nog foto's van de Zeealsem liggen dus ook deze soort is toegevoegd.
Ik denk dat er al met al weer genoeg nieuws te beleven is. Blijft u vooral uw foto's insturen. Ik ben er erg blij mee en het helpt me te bepalen waar er pagina's toegevoegd moeten worden.
|
Sponzen
Dennis Leeuw
Ik wist dat ik ergens een foto van de Geweispons moest hebben maar heb de foto lang niet kunnen vinden en nu kwam hij opeens op mijn scherm terwijl ik naar iets heel anders zocht. En daar mee is er weer een soort die voorzien is van een plaatje, hoewel dat bij deze soort waarschijnlijk niet echt nodig is voor de determinatie.
|
Slakkenhuizen
Dennis Leeuw
Theo Kiewiet was ook hier weer groot leverancier van foto's. Twee soorten die wel al met tekst beschreven waren hebben nu beeld, namelijk Gray's kustslak en het Vliezig drijfhorentje. Een volledig nieuwe soort is de Platte cirkelhoren, een miniscule soort die in het Noordzeegebied waarschijnlijk alleen fossiel te vinden is.
Uit mijn eigen foto collectie komt een toevoeging bij de Noordhoren. Daar heb ik foto's van een linksgewonden exemplaar toegevoegd.
|
Tweekleppigen
Dennis Leeuw
Bij de Grote Hartschelp hebben we nu ook een plaatje bij een praatje dankzij Theo Kiewiet.
Gebruikmakend van nieuw opgedane kennis met betrekking tot foto bewerking heb ik de bestaande foto's van de Kleine platschelp eens onderhanden genomen. Ik ben tevreden met het resultaat. Inplaats van overtrokken kleuren staat er nu een realistisch en betrouwbaar gekleurde foto van een recent exemplaar.
|
Paddestoelen
Dennis Leeuw
Dit onderdeel is geheel te danken aan Theo Kiewiet. Zonder hem had ik niet eens geweten van het bestaan van paddestoelen die leven van de dode wortels van het Helm. Een nieuwe wereld is open gegaan met daarin de Duinfranjehoed, de Duinstinkzwam, het Zandtulpje en de Duinwasplaat. Tekstueel zal hier misschien nog wat aan gedaan moeten worden. Ik hou me aanbevolen voor goede suggesties daar paddestoelen voor mij een totaal nieuw onderwerp zijn. Ik moet nog veel leren en heb nog geen enkel stukje literatuur over dit onderwerp..., wat is de natuur toch heerlijk veelzijdig en gevarieerd.
|