Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 3

Redactie: Dennis Leeuw

5 maart 2016 

Planten

Dennis Leeuw

Bij de planten heb ik het zeegras toegevoegd. Van het Klein zeegras had ik nog foto's liggen uit Zeeland, van het Groot zeegras komt de foto uit Vester Vedsted, Denemarken. De plaatjes helpen niet echt bij de determinatie, maar beter iets dan niets. Belangrijker is de determinatie tabel hopelijk helpt deze de Klein van de Groot te onderscheiden.

Wieren

Dennis Leeuw

Na enthousiaste berichten van Ellen van der Niet over de vondsten van bijzondere rogge-eieren op het strand van Noordwijk besloot ik na een vergadering in Egmond op 26 februari nog even over het strand te gaan wandelen. Ik volgde op de heenweg keurig de vloedlijn en op de terugweg de oude stormvloedlijn van een paar dagen eerder. Ik vond wel rogge-eieren, maar alleen die van de Stekelrog en geen andere exemplaren. Wat wel bijzonder was is de enorme hoeveelheid Oesterdieven die ik vond. Ik heb ze 1x eerder gevonden op het strand van Egmond en ik wist nog wat voor discussie dat opleverde of het nu de Valse of de echte was. Dus ik heb er een stuk of vijftig meegenomen, zodat ik thuis rustig zou kunnen uitzoeken welke van de twee het zou kunnen zijn. Via de verschillende Internet sites kwam ik er niet uit. Ik vond kenmerken van beide in mijn exemplaren, dus een mailtje naar Frank Perk en spoedig had ik antwoord en documentatie en was er werk aan de winkel. De oude determinatie die uit kwam op Valse oesterdieven is bijna zeker fout en de nu gevonden exemplaren zijn ook Oesterdieven. Dus de website aangepast: Er is een pagina gekomen voor de Oesterdief, de foto's zijn verplaatst en extra foto's toegevoegd. Tevens heb ik een pagina gemaakt voor de determinatie van Oesterdieven. Hopelijk helpt dit in de toekomst anderen om de juiste determinatie te maken.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Op zaterdag 19 maart is er de Anemoondag in Tiel en ik ben gevraagd te helpen. U kunt mij vinden bij de workshop over platte schelpen. In de voorbereiding hierop kwam ik tot ontdekking dat ik bij de Tere dunschaal nog geen foto's geplaatst had, terwijl ik er wel foto's van heb. Die omissie heb ik recht gezet.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl