Westbout
Dennis Leeuw
U zal wel denken, we hebben toch net een nieuwsblad gehad? Dat klopt, maar op 16 januari was ik mee met een excursie van SWG Waterweg-Noord. De oorspronkelijke planning was een bezoek aan Anna Friso, maar door de Noorden wind werd daarvan afgezien en gingen we naar Westbout. Het goede voornemen van dit jaar is om zoveel mogelijk vondsten meteen te fotograferen en op de website te plaatsen. In dit nummer zijn bijna alle toevoegingen op de site afkomstig van dit ene bezoek, maar we beginnen met een rectificatie.
|
Mosdiertjes
Dennis Leeuw
Rectificatie: Heb je een Zeevinger gevonden die bruin is, blijkt het geen Bruine zeevinger te zijn. Hans De Blauwe was zo goed om mijn determinatie te controleren en kam tot de conclusie dat ik het niet goed gedaan had. Samen met hem heb ik een nieuwe determinatiesleutel bedacht die niet alleen de kleur als determinatiekenmerk heeft. De sleutel vind u op de Zeevinger-pagina. Ook kreeg ik een prachtige foto van hem, waardoor er bij de Bruine zeevinger nu een foto van de echte Bruine zeevinger staat.
|
Wieren
Dennis Leeuw
We beginnen met onze vondsten van Westbout met de wieren. Frank Perk kwam met het Paardenstaartwier een mooi klein roodwier. Daarnaast kwamen we regelmatig onder de gekeerde stenen het Roze kalkkorstwier tegen, ook die is nieuw voor de website. En terwijl ik aan beide soorten werkte, zag ik dat op mijn kopie van de website de Gezaagde zee-eik wel voor kwam maar dat de online versie deze soort niet had. Ik heb dus ook de Gezaagde zee-eik geupload naar de server en vanaf nu is dus ook deze soort aanwezig.
|
Zeesterren
Dennis Leeuw
Op een klein stukje strand aan het begin van de dijk spoelde een Brokkelster aan. De Brokkelsterren die ik normaal gesproken vind zijn afkomstig uit wulkeneieren, maar nu had ik zowaar een exemplaar met een lichaamsschijf van bijna een centimeter. De foto's van de boven- en onderkant staan op de site.
|
Wormen
Dennis Leeuw
Het zijn niet mijn favourite dieren, wormen, maar bij Westbout kwamen we verscheidene Grijze snoerwormen tegen en omdat ik er foto's van had gemaakt heb ik wat informatie over het beest bij elkaar gegoogled. Toch fascinerend wat je dan allemaal te weten komt. Ik kijk nu met andere ogen naar wormen.
|
Bloemdieren
Dennis Leeuw
Wat hebben we toch een prachtige dieren in onze Noordzee. Een van mijn favouriten is sinds het bezoek aan Westbout toch wel de Zebra-anemoon, wat een prachtige kleur groen heeft dat beest. Ook mocht ik de Sierlijke slibanemoon toevoegen.
|
Slakkenhuizen
Dennis Leeuw
Purperslakken waren voor mij altijd glad of een beetje ruw. Maar bij Westbout leerde ik van Mick Otten dat jonge dieren een hele ruwe net sculptuur kunnen hebben. Als bewijs materiaal foto's genomen en op de pagina van de Purperslak gezet. De daarop volgende week ontspon zich op facebook een gesprek waarbij Arie Janssen melde dat de grofheid van de sculpuur afhankelijk is van de heftigheid van de waterbewegingen in het leefgebied van de Purperslak. Hoe ruwer het water deste gladder de slak.
|
Tweekleppigen
Dennis Leeuw
De dijk bij Westbout is onder andere gemaakt van Vilvoordse zandsteen. Een mooi gesteente voor de Noordse rotsboorder en daarvan vonden we dan ook verscheidene exemplaren, dat wil zeggen we zagen de rode sipho-uiteinden en daarvan heb ik een foto toegevoegd aan de pagina van deze soort.
|
Zeespinnen
Dennis Leeuw
En dan als laatste niet alleen een nieuwe soort maar ook een nieuwe groep: Zeespinnen. Dankzij de vondst van het Michelinmannetje kunnen we deze voor Strandvondsten geheel nieuw groep aan u presenteren, inclusief natuurlijke een pagina over het Michelinmannetje.
|