Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 4, nummer 1

Redactie: Dennis Leeuw

21 juni 2015 

Achter de schermen

Dennis Leeuw

Dit is dan eindelijk het eerste Nieuwsblad van 2015. Het traag verschijnen heeft niets te maken met het feit dat er niets gebeurd, maar eerder dat er te veel gebeurd, waardoor zaken vaak niet in een staat verkeren zoals je ze zou willen presenteren. Daarnaast zitten werk en prive leven soms danig in de weg en schiet het maken van het Nieuwsblad er bij in. Nu dan toch een inhaalslag van een half jaar, te beginnen met de onzichtbare delen. We hebben weer vele stukken van de website omgezet naar PHP. Alle hoofdpagina's, die met alle plaatjes naast en onder elkaar, worden nu gegenereerd op het moment dat u ze bezoekt, dus u heeft altijd de laatste versie. We moeten nog een paar kleine zaken automatiseren, maar dan is het ook zo ver dat alles PHP is. Wij zijn er nu al blij mee.

Vissen

Dennis Leeuw

Bij platvissen vind ik het soms moeilijk om de verschillende soorten uit elkaar te houden, vooral Schol, Schar en Bot geven vaak problemen. Dus hebben we een rudimentaire beschrijving van de Schol en Schar toegevoegd en een kleine determinatie tabel gemaakt om ze uit elkaar te houden. Vooral de kleintjes, tijdens het korren, hoop ik nu beter uit elkaar te kunnen houden.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

In 2013 hebben we een grote reis gemaakt en daarbij veel plaatsen langs de Noordzeekust bezocht. Het verwerken van het verzamelde materiaal en de beschrijvingen kosten veel tijd. En van die tijd hebben we de afgelopen paar maanden veel geïnvesteerd in het beschrijven van die reis. In de Vindplaatsen sectie vind u veel nieuwe informatie over de verschillende kustplaatsen langs de Noordzee. De plaatsen langs de Schotsekust zijn voorzien van de grote vondsten en de foto's, het gruismateriaal en het verhaal komt later. Ditzelfde geldt voor Duitsland en een groot deel van Denemarken.
En terwijl we bezig waren aan de veranderingen van de website met betrekking tot de migratie naar PHP kwamen we er achter dat er ook nog beschrijvingen waren van een bezoek aan Schouwe-Duiveland en Goeree-Overflakee die nooit de website gehaald hebben, omdat de foto's er nog in verwerkt moesten worden. We hebben besloten de data nu te ontsluiten en dat de foto's later komen. Mocht u van de zomer naar deze gebieden gaan dan heeft u een idee wat u er zou kunnen vinden.

Aquariologie

Dennis Leeuw

Afgelopen zomer vonden we op het Egmondse strand vele eieren van de Zeekat. We hebben ze in ons aquarium gedaan en hadden vele jonge intvissen. Onder het kopje Aquariologie hebben we een stukje geplaatst over onze belevenissen met deze dieren en de moeilijkheden die we ondervonden. Ook hier missen nog de foto's, maar toch wilden we u dit niet onthouden, daar het inktvissen seizoen alweer begonnen is en u hopelijk leert van onze ervaringen. Voor goede tips, adviezen en aanvullingen staan we altijd open.

Vogels

Dennis Leeuw

Dankzij Henk Menkhorst, Marian Slooff en Paul Schrijvershof hebben we foto's van de Middelste Jager kunnen toevoegen. De foto's zijn door Marian gemaakt tijdens de NVM excursie op Texel in 2014. Lang is er getwijfeld welke Jager het zou kunnen zijn en daarbij was de kennis van Paul onontbeerlijk, hij kwam uit op Middelste Jager wat door Rob Sponselee werd bevestigd.

Tienpotigen

Dennis Leeuw

Hier behandelen we maar meteen een hele diergroep, daar we begonnen zijn met een determinatie tabel. Op Molgarnalen, Kreeften, Krabben en bij Galathea loopt de tabel nog dood, omdat we die nog moeten toevoegen. De gedachte leek simpel, we bouwen een simpele tabel dan komt u vast uit bij de juiste soort, hoe moeilijk kan het zijn? Daar had ik me dus behoorlijk in vergist. De complete lijst met termen die we gebruiken om deze soorten te beschrijven moest op de schop. Wat inmiddels gebeurd is, maar nog niet naar tevredenheid. Dit gaat nog veel boeken lezen kosten. Het leuke is dat ik zaken leer van deze dieren die ik nooit geweten heb en ik moet bekennen dat ik het heel bijzondere dieren ben gaan vinden.
Tussen het uitzoek werk door kom je dan dieren tegen waarvan je de gevonden informatie kwijt wil en dus zijn er beschrijvingen gekomen van de Ringsprietgarnaal en de Noorse garnaal. Een zandsuppletie in Egmond aan Zee leverde een nieuwe soort op, als ik de determinatie tenminste goed gedaan heb: Gewimperde Zwemkrab. Een ongebruikelijke vondst aan het strand.

Kwallen

Dennis Leeuw

Om de determinatie van deze soort te vergemakkelijken en beter aan te sluiten bij de soortgroepen hebben we onze sectie kwallen gesplitst in Kwallen en Ribkwallen.

Sponzen

Dennis Leeuw

Nieuw is de diergroep der Sponzen. Ook hier treft u "half werk" aan. We zijn zoals u ziet hard aan het werk, maar niet erg gestructureerd. Hier een beetje, daar een beetje en op sommige plaatsen heel veel. En daarmee hopen we tevens verklaard te hebben dat het Nieuwsblad wat op zich heeft laten wachten. Het is niet prettig om u te moeten melden dat de dingen die we doen half af zijn, maar dat is op dit moment wel het geval. Toch hopen we u met dit Nieuwsblad weer een beetje op de hoogte gebracht te hebben van het wel en wee van strandvondsten.nl. We zijn blij met uw reacties en de vragen die we mochten ontvangen, wanneer het volgende Nieuwsblad zou verschijnen. U leeft mee en dat doet ons deugt.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl