Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 3, nummer 5

Redactie: Dennis Leeuw

25 december 2014 

Planten van het Strand

Dennis Leeuw

Het toevoegen van de planten heeft wat te weeg gebracht. Leuk om te horen en lezen dat ik niet de enige ben die ook dit een leuk onderdeel vind. Velen stuurden aanvullingen en we hebben ons de afgelopen tijd dan ook ingezet om dit onderdeel verder uit te breiden en te voorzien van meer soorten en meer informatie. We moeten hier vooral Sylvia van Leeuwen en Theo Kiewiet danken die ons voorzagen van vele foto's om te gebruiken op de website.
We noemden hem natuurlijk de vorige keer al, maar nu is hij dan ook daadwerkelijk op de site opgenomen: de Zeekool, mede dankzij een foto van Sylvia van Leeuwen, op onze eigen afsluitdijk. De foto's van de Strandbiet werden in twijfel getrokken en foto's zekere determinaties opgestuurd door Sylvia en Theo Kiewiet. Deze twee moeten wij enorm bedanken voor de foto's die ze naar ons opstuurden, daardoor kunnen we u vele nieuwe soorten presenteren.
Met wat extra zoek werk kunnen we dankzij het bezoek aan Texel met de 70-jarige NMV ook de Spiesmelde, de Gewone Zoutmelde en het Klein Schorrekruid aan u voorstellen. Een soort die we uit de oude doos opgedoken hebben is Zeepostelein. In Egmond komen we deze soort elk jaar tegen en ik wist dat ik er foto's van moest hebben. Hierbij dus ook present.
Zoals belooft hebben we ook hard gewerkt aan de terminologie. Gebruikmakend van Wikipedia hoop ik dat we momenteel de termen gebruiken waarop we door kunnen bouwen. Aanvullingen en correcties zijn zoals altijd meer dan welkom.

Schaaldieren

Dennis Leeuw

Ook bij de schaaldieren mochten we aan de slag dankzij de foto's van Theo Kiewiet. Dankzij hem hebben we een onderdeel kunnen toevoegen, namelijk de Pissebedden. Hierin hebben we de Zeepissebed en de Havenpissebed toegevoegd. Hij zond ons ook een foto van de Noorse Kreeft en daar wij zelf nog een foto hadden van de Zeekreeft hebben we nu ook Kreeften op strandvondsten.nl. Struinend langs antiquariaten zijn we in het bezit gekomen van de boekjes uit de serie Fauna van Nederland over de Isopoden en Decapoda, dus ook daar kunnen we net als bij de planten de juiste termen gaan toevoegen, maar dat is voor een volgende keer.
De laatste toevoeging bij de schaaldieren is weer een vondst van Texel namelijk de Blaasjeskrab. Ik dacht dat we zelf nog goede foto's hadden van de Penseelkrab, welke voornamelijk voorkomt in de Zeeuwse Delta, maar ik heb ze tot nog niet kunnen vinden. Hopelijk kunnen we u die de volgende keer laten zien als we de foto's gevonden hebben.

Achter de schermen

Dennis Leeuw

Als laatste is er veel veranderd waarvan u nauwelijks wat ziet. Tot op heden bestond onze website uit pagina's volledig geschreven in HTML wat betekende dat als we iets algemeens wilde veranderen dat we dat dan op elke pagina moesten wijzigen. Sinds een paar weken worden de kaart-pagina's gegenereerd door PHP. Dit betekend dat wijzigingen die we maken direct overal beschikbaar zijn en dat de site er daardoor uniformer uit ziet. De afgelopen tijd hebben we nog wat fouten uit de code gehaald en hebben we alle details gecontroleerd. Wij konden geen fouten meer vinden.
Naast de kaart-pagina's zijn er nu ook bij alle subonderdelen Uitleg pagina's, dat is tenminste iets waar u wel wat van ziet. Deze pagina's bevatten een overzicht van alle gebruikte termen bij een soort en hun betekenis. Momenteel zijn we dit allemaal nog aan het ontwikkelen, maar veel staat er al in. Het is onze hoop dat met deze extra pagina's het begrijpen van de vaak latijnse termen makkelijker wordt. De Uitleg pagina is steeds de eerste pagina in een groep, zoals u misschien al is opgevallen bij de Kreeften en Pissebedden.
Met de flexibiliteit en consistentie van PHP en het direct beschikbaar hebben van elke wijziging die we doorvoeren komt natuurlijk een nadeel en dat is snelheid. Omdat de pagina's gegenereerd worden op het moment dat u ze opvraagt kan het zijn dat de website trager lijkt dan voorheen. We hebben ons best gedaan alles zo snel mogelijk te houden en daar zullen we de komende tijd ook ons best op blijven doen. We hopen met deze wijzigen weer een nieuwe stap gezet hebben zodat we nog meer data kunnen toevoegen zonder dat het meer beheerlast oplevert. In 2015 hopen we de hele website uit PHP te laten komen, waardoor u altijd de laatste versie krijgt.
En daarmee beeindigen wij onze berichtgeving uit 2014. Het strandvondsten.nl team wenst u allen fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl