Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 3, nummer 4

Redactie: Dennis Leeuw

28 september 2014 

Planten van het Strand

Dennis Leeuw

Afgelopen zomer hadden wij geluk. In het begin van het seizoen was er een storm die een hoogvloedmerk neerlegde en daarna rustig, mooi, zomerweer met in augustus wat wind en regen. Met die wind in augustus viel het op dat sommige planten in de, in het voorjaar neergelegde, vloedmerk meer zand vingen dan anderen. Vooral Zeeraket was zeer goed in het vastleggen van het uit het zuidwesten komend zand.
Struinend tussen Helm of Biestarwegras en Zeeraket vielen opeens nog twee planten op. Een met een beetje viltig, grijsgroen blad en een met een vetplantachtigblad met stekels. Beide hadden we nog niet eerder gezien. Twee takjes werden meegenomen voor determinatie. Volgens het boek "Duin, Strand en Wad" van Janke Kremer zou de vetplantachtige Stekend loogkruid moeten zijn. Het andere plantje zou een raadsel blijven tot we onze thuisbibliotheek weer konden benaderen. Toen bleek het Gelobde melde te zijn, we hadden twee voor Nederland zeldzame plantjes gevonden.
Deze vondsten zorgden ervoor dat we nu een Planten sectie hebben op onze website. We zijn door ons volledige fotoarchief gegaan en hebben vele foto's van planten gevonden. Het leuke van bezig zijn met iets nieuws is dat je tegen bijzondere dingen aan loopt. Zo ontdekten we dat er naast Stekend loogkruid ook Zacht loogkruid is waarvan niet zeker is of dat wel een andere soort is en zo blijkt het ook te zijn met Kortarige en Langarige zeekraal, is het een of zijn het er twee?
Het Stekend loogkruid troffen we aan tussen Egmond aan Zee en Castricum en de Gelobde melde alleen op een klein stukje tussen Egmond Binnen en Castricum.
Het Zeekraal kwam weer op ons netvlies door een bezoek aan Texel met de 80-jarige NMV in het weekend van 20 en 21 september. Met mooi licht konden we een paar goede foto's maken van dit plantje. Thuis gekomen ontdekten we in de foto's van Kwade hoek ook al Zeekraal en toen hadden we opeens Kort- en Langarige soorten.
Sylvia van Leeuwen was mee met het NMV-uitje en zat gelukkig bij ons in de excursie groep, daardoor kunnen we nu wat meer planten kunnen laten zien, dan als ze niet met ons mee was geweest. Wist u dat Lamsoor niet eetbaar is, maar de Lamsoor uit Zeeland, die eigenlijk Zeeaster heet dat juist wel is? De Zeeuwen noemen de Zeeasterblaadjes Lamsoren, vandaar de verwarring.
Meer van dit soort weetjes vonden we toen we verder gingen duiken in ons fotoarchief en de boeken. Tussen de foto's die we in Denemarken afgelopen jaar gemaakt hebben zaten ook nog foto's van de Strandbiet het blijkt dat dit plantje de stamvader of moeder is van alle bieten, zowel de rode als de suikerbiet. Verder lezend blijkt ook de Kool (Brassica oleracea) zijn oorsprong langs de kust te hebben. Deze heeft namelijk als habitat strandwallen en kliffen. Deze laatste soort zijn we nog niet tegen gekomen en staat dan ook niet op de site bij gebrek aan plaatjes, maar we wilden u het verhaal niet onthouden.
En als laatste de, wat ik voor het gemak maar even de grassen noem: Helm, Biestarwegras en Zandhaver. Ik kan ze zonder aren niet uit elkaar houden, dus daar moeten we komend jaar nog achteraan om de juiste foto's te maken.
De komende tijd zullen we meer planten op de site zetten. Van Theo Kiewiet hebben we nog een aantal foto's gekregen en ook wij hebben nog enkele planten die op de site moeten komen. Maar het wordt nu eerst tijd om ons te gaan verdiepen in de determinatie en beschrijving van planten, want de huidige beschrijvingen zijn bij elkaar geraapt en een redelijke puinhoop. Dat is dan weer het gevolg van onwetendheid, planten zijn volledig nieuw voor ons, qua beschrijvingen, dus we moeten nog veel leren en uitzoeken. Voor nu staan er in ieder geval de foto's en wat informatie wat hopelijk al helpt bij het op naam brengen van de soorten.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl