Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 12

Redactie: Dennis Leeuw

30 dec 2013 

Reizen langs de Noordzeekust; vindplaatsen

Dennis Leeuw

De gemaakte reis langs de Noordzeekust bracht ons op 1 oktober in Hanstholm en Klitmøller. In Hanstholm brachten we een bezoek aan de haven en in Klitmøller hebben we stenen zitten hakken op het strand. En daarmee hebben we weer twee Noordzeekustplaatsen toegevoegd aan onze website.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Het reizen van de afgelopen maanden heeft veel nieuwe soorten opgeleverd. Een aantal soorten hebben we inmiddels gefotografeerd. In de hoop dat we geen determinatie fouten gemaakt hebben, hebben we foto's geplaatst bij Golfschelp, Noordse cirkelschelp, Lepelschelp, Dichtgestreepte artemisschelp, Kleine platschelp en de Zwarte streepschelp.

Stoottanden

Dennis Leeuw

Door ons bezoek aan Hanstholm hebben we nu een uitgebreidde collectie Gladde olifantstandjes. Bij de soortbeschrijving op de site staat nu een foto van een vers uit zee opgevist exemplaar. Helaas kennen we de oorsprong niet, maar het is wel zeer waarschijnlijk dat het een Noordzee exemplaar is.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

De eerste aanvulling bij de afdeling Slakkenhuizen, is een foto van een echte Ringkauri. Deze foto werd ons toegestuurd door Herman Nijhuis, waarvoor onze dank. Wij hadden per abuis een Geldkauri geplaatst bij de Ringkauri.
Het valt ons elke keer weer op hoe moeilijk het is om sommige soorten goed op de foto te krijgen. We hebben inmiddels een nieuwe foto opstelling gebouwd, dus in de toekomst hopen we betere foto's te kunnen maken. Nu moet u het af en toe nog doen met foto's van iets mindere kwaliteit. Dit gezegd hebbende kunnen we melden dat bij de Kleine fuikhoren extra foto's zijn geplaatst en dat er bij de Geribde gordelhoren nu foto's staan.
We hebben ook enkele nog niet eerder op strandvondsten.nl beschreven soorten toegvoegd. Een die er al eerder had moeten staan is het Muizenkeuteltje. Dit is een ook op de Nederlandse kust niet zeldzame vondst in gruisbankjes. Soorten die je op de Nederlandse stranden niet zo makkelijk vindt en waarvan we u nu toch foto's kunnen laten zien zijn de Schildpad-schotelhoren, Gewone schotelhoren en het Slank gordelhorentje. Van deze laatste soort zijn de foto's niet heel duidelijk en dat komt omdat de gevonden exemplaren heel klein zijn.

Het zeven van gruis

Dennis Leeuw

Ik mag graag het allerkleinste op onze stranden ook onderzoeken en gebruik daar meestal enkel een penseel voor. Stukje bij beetje werk ik me dan door het gruis heen. Door het grote en door het hele kleine. Het is me daarbij opgevallen dat mijn ogen beter in staat zijn om of allemaal kleine deeltjes te onderzoeken of allemaal grote deeltjes, een mix werkt niet echt lekker. Dus ik wilde wat zeven hebben. Zoekend op Internet kom je al snel uit op industriële zeven met een behoorlijk prijskaartje. Om in deze dure maand toch een beetje op de centen te letten besloot ik zelf zeefjes te maken. Het eureka moment kwam toen ik bij de HEMA borduurringen vond. Daarmee was de oplossing snel bedacht. Met bij de bouwmarkt gekocht horregaas en een bij de dierenspeciaalzaak aangeschaft visschepnetje, had ik snel en goedkoop twee zeefjes.

Vissen

Dennis Leeuw

Op 20 december kwam het bericht voorbij dat er een haai was aangespoeld op het strand van Terschelling. Het bleek te gaan om een Ruwe haai van 1,20 meter.

Evenementen

Dennis Leeuw

Komende maand is er veel te doen langs de kust. Uitwaaien van het oud-en-nieuw feest kunt u op zaterdag 4 januari met strandwerkgroep Waterweg Noord. Zij gaan dan naar Goese Sas. Aanmelden kunt u zich bij Mick Otten. De strandwerkgroep Regio Alkmaar gaat op zaterdag 25 januari de Zandmotor bezoeken vooraf aanmelden bij Henk Witte. Ook op 25 januari is de maandelijkse schelpendag in Naturalis van de NMV en de WTKG.
In het begin van februari is het heel druk, wat dacht u van het volgende 1 februari kunt u met strandwerkgroep Waterweg Noord naar de Glasjesnol, op 2 februari gaat de Belgische SWG naar Koksijde en op 4 februari is er een door-de-weekse excursie met Waterweg Noord naar Westkapelle.
We willen hier een vaste rubriek van maken, dus mocht u voor het volgende nummer evenementen opgenomen willen hebben laat het ons dan weten.

Wij wensen u hierbij een gezond en voorspoedig 2014

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl