Reizen langs de Noordzeekust
Dennis Leeuw
Het reizen zit erop, nu is het grote schoonmaken en uitzoeken begonnen wat in de loop van de komende maanden weer vele aanvullingen op strandvondsten.nl zal opleveren. Voorlopig hebben we geen gebrek aan kopij voor het Nieuwsblad. Maar laat dat u niet weerhouden, mocht u een vondst of wetenswaardigheid hebben die u graag met andere strandstruiners wilt delen, stuur het in. Het hoeft geen compleet verhaal te zijn, mag natuurlijk wel. Het gaat vooral om het delen van kennis. De eerste resultaten van onze omzwervingen hebben we inmiddels al op de website staan, leest u verder.
Wieren
Dennis Leeuw
Dankzij onze reis langs de noordelijke kusten van de Noordzee hebben we mooie foto's kunnen maken van de grotere wieren op de stranden. We hebben het Suikerwier al op de site gezet. Suikerwier is een wier dat tot wel 4 meter lang kan worden en tot de bruinwieren behoort. Het afgebeelde wier komt van het Orrestrand in Noorwegen. Suikerwieren danken hun naam aan het feit dat als je ze laat drogen dat er dan een wittig poeder op de bladen verschijnt dat zoet smaakt en gebruikt kan worden als vervanging van suiker.
Tweekleppigen
Dennis Leeuw
Op de verschillende stranden van onze reis hebben we vele soorten gevonden die je niet of niet zo makkelijk op het Nederlandse strand vindt. Een van deze soorten is de Pholade. Een langgerekte schelp die tot de borende schelpen behoort. Op het Deense strand bij Kandestederne vonden we het voor ons eerste exemplaar en het is ook dat exemplaar dat als foto bij de beschrijving staat. Bij Klitmøller vonden we krijtachtige stenen die hoog op het strand lagen en daar al lang moeten hebben gelegen waarin boorgaten zaten. Hierin troffen we nog meer Pholades aan, maar niet meer de extra schelpstukken, dus daarvan zijn er nog geen foto's.
Een andere kleine wijziging die we op de website hebben doorgevoerd is een stukje ethymologie bij de Otterschelp. Want het is natuurlijk best een rare naam Otterschelp, dat vraagt om uitleg.
Schoonmaken en conserveren
Dennis Leeuw
Ook als gevolg van onze reis ben ik voor het prepareren van het periostracum (opperhuid) van bijvoorbeeld Noordkrompen en Paardenmossels aan het experimenteren geslagen. Uit het onderzoek kwam een artikeltje, maar het leek me logischer om een groot artikel te maken over het bewaren van schelpen. Ik heb het artikel over het zoeken van schelpen ingekort. Alles dat over het schoonmaken ging, plus het artikel uit jaargang 2 nummer 7/8 over het bewaren op alcohol en het nieuwe artikel over het conserveren van het periostracum is een stuk geworden. Als iemand nog andere goede ideeën heeft dan houden we ons van harte aanbevolen.
De Vita Marina
Dennis Leeuw
Heel toepasselijk hebben we deze keer Veldwerk toegevoegd aan de collectie documenten uit de Vita Marina. Hierin onder andere artikelen over vondsten in Bretagne, Florida en Kenia en nog veel meer plaatsen, lokaal en ver weg. Maar ook stukjes over eb en vloed en EHBO onderweg. En omdat we toch bezig waren is ook Aquariologie online gezet. Het is een bijna vergeten hobby het houden van koudwater aquaria, maar misschien dat u met deze artikelen inspiratie op doet, wij van strandvonsten.nl hebben al jaren een klein Noordzee bakje en genieten er dagelijks van.
Vindplaatsen
Dennis Leeuw
Om alvast een voorproefje te geven heb ik mijn bezoek aan Dornoch in Schotland op de site gezet. Er zullen nog vele toevoegingen volgen. Ze zullen waarschijnlijk niet chronologisch geplaatst worden, maar wanneer we de beschrijving van een stuk af hebben en alle schelpen, dus ook het gruis, uitgezocht is zullen we het stukje publiceren. Hou het in de gaten, want er zullen vele leuke vondsten langskomen.
|