Reizen langs de Noordzeekust
Dennis Leeuw
Het Strandvondsten Nieuwsblad verschijnt deze winter minder regelmatig dan u van ons gewend bent. Dit wordt veroorzaakt doordat het Strandvondsten team een reis maakt langs de stranden van de Noordzee. De bedoeling was om tussendoor regelmatig het Nieuwsblad aan u te verzenden, maar tijdens het reizen, zoeken, zowel naar vindplaatsen als naar strandvondsten, en determineren blijft er weinig tijd over voor toevoegingen aan de website en dus ook weinig tijd voor het Nieuwsblad.
Inmiddels zit de eerste helft van de reis erop. We hebben de stranden van zuidelijk Noorwegen, Haugesund tot Kristiansand, en die van Denemarken bezocht. Deze reis was zeer succesvol en heeft vele leuke vondsten opgeleverd die in de toekomst zeker weer aanvullingen zullen opleveren op de website.
De tweede helft van de reis zal een wat beperkter gezelschap kennen en gaat langs de Schotse en misschien ook een deel van de Engelse kust. Alles afhankelijk van het weer en de aanspoelsels op de verschillende stranden. Het verschijnen van het volgende nummer zal dan ook afhangen van het reisschema. Toch hopen we u ook nu weer een bijzonder en informatief nummer van ons Nieuwsblad te brengen.
Vissen
Dennis Leeuw
We zijn nu een beetje door onze visfoto's heen. De laatste paar soorten waarvan er nog foto's waren hebben we deze maand aan het vissen overzicht toegevoegd. Tekstueel kunnen we nog veel toevoegen, daar nog lang niet alle kenmerken volledig zijn ingevuld. De foto's staan met wat initiële tekst online, dus het zou mogelijk moeten zijn om de vissen op naam te brengen.
In onze foto collectie kwamen nog de volgende foto's voor: de Zandspiering, de Zeebaars, de Kabeljauw en de Zeeforel. Bij de laatste hebben we ook een stukje tekst toegevoegd hoe u een Zeeforel en een Zalm uit elkaar kan houden. Het is niet makkelijk, maar we hopen dat het hiermee iets makkelijker wordt. Ook bij de Zandspiering hebben we extra informatie toegevoegd voor het uit elkaar houden van de Zandspiering, de Smelt en de Noorse zandspiering.
Voor wie meer wil weten over de vissen in de Noordzee (en daar buiten) is er een nieuw e-book over de zout- en zoetwatervissen van Britain and Ireland verschenen. De PDF is in het Engels en gratis te downloaden van http://www.fishactive.com/pdfs/Fish_Key_Guide.pdf.
Kwallen hebben ook vlooien (3)
Dennis Leeuw
Peter van Bragt heeft ons laten weten dat de Kwalvlo ook aangetroffen is op de Amerikaanse langlobribkwal (Mnemiopsis leidyi). We hebben de pagina over de Kwalvlo dienovereenkomstig aangepast. Als iemand voor ons een foto heeft van deze kwal, dan houden we ons van harte aanbevolen, ook onderwater foto's zijn welkom. Het zou mooi zijn als we ons Kwallen overzicht kompleet kunnen maken.
Op de Noorse stranden hebben we de Kwalvlo ook gevonden. Daar spoelde, door het einde van de zomer, alleen nog de kompaskwal aan.
De Vita Marina en Aquaria
Dennis Leeuw
We hebben een kleine toevoeging aan de Vita Marina, het betreft sectie 24 over musea en aquaria. Onze Noordzee reis bracht ons ook langs enkele aquaria. Vermeldenswaardig zijn hierbij de aquaria in Hirtshals en op Helgoland. Beide zijn een bezoek waard.
Het aquarium op Helgoland is het aquarium van het Alfred-Wegener-Institut. Het is een ruim opgezet aquarium met ongeveer 12 bakken koudwatervissen, anemonen, zeesterren, zeeegels en krabben en kreeften. Bijzonder is de speciale bak met een aantal Kortsnuit zeepaardjes en een grote bak waar onder andere twee Europese steuren in zwemmen. Het kijkje achter de schermen viel tegen, daar wij gehoopt hadden meer te horen over het onderhoud en de techniek van de aquaria, ging het over soorten, hun bouw en de verschillen. Dit moet overigens voor kinderen erg leuk zijn, want ze krijgen een mooie korte introductie in de (zee)biologie met direct de voorbeelden zodat ze zelf kunnen zien en ervaren wat de verschillen zijn. http://www.awi.de/de/entdecken/aquarium/
Aan de buitenkant van Hirtshals ligt het Nordsoen Oceanarium. Dit grootste Noordzee-aquarium van Noord-Europa is zeker een bezoekje waard. De collectie van getoonde soorten is enorm en het pronkstuk van het aquarium de enorme zuil met 4,5 miljoen liter water is zonder meer overweldigend. In deze bak zwemt hun trots de Maanvis, terwijl ik het meest onder de indruk was van de school Makreel die er zwom, daar Makrelen zeer gevoelige vissen zijn en moeilijk te houden in aquaria. Naast deze enorme bak zijn er vele kleinere en grotere aquaria en een buitenbad met robben. Neem ruim de tijd voor dit aquarium want er is aandacht voor de kleinste soorten zoals het phytoplankton tot de grote Potvis, hoewel daar weinig van over was toen wij er waren. http://nordsoenoceanarium.dk/
|