Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 7/8

Redactie: Dennis Leeuw

19 sept 2013 

Vissen

Dennis Leeuw

Deze maand op de vismarkt: De Sardien een vis die we meestal associeren met de Middellandse Zee eetcultuur, maar die ook af-en-toe in de Noordzee voorkomt. Verder hebben we de Wijting, culinair gezien een onderschatte vis vinden wij en als laatste de Tong, welke inmiddels tot de meest luxe vissen gerekend mag worden en die dan ook weer overgewaardeerd is naar onze mening. Probeer eens een keer Schar in plaats van Tong. Voor zo ver onze culinaire tips voor deze keer.

Paalworm in Leeuwarden

Dennis Leeuw

Afgelopen voorjaar werden we benaderd door het Fries Museum of wij een paalworm konden leveren. We krijgen wel vaker vragen van bezoekers aan ons Digitaal Noordzee Museum, maar deze was nieuw. Nu hadden we in Egmond nog een potje met alcohol staan met daarin een paar paalwormen, dus deze hebben we aangeboden. Drie vrouw sterk werd het potje opgehaald. Tevens wat schelpjes erbij gedaan en een stuk hout met boorgaten, konden ze een mooie display maken. Aan het begin van deze maand is de tentoonstelling over Friesland open gegaan. Helaas konden we niet bij de opening zijn, maar we zullen zeker eens gaan kijken.

Kwallen hebben ook vlooien (2)

Dennis Leeuw

Op het artikel in ons vorige nieuwsblad zijn een aantal reacties gekomen van mensen die deze waarneming ook hadden gedaan en het viel op dat het aantal vlooien per kwal behoorlijk groot is. Aan de Egmondse kust spoelden dit jaar behoorlijk wat soorten kwallen aan en we hebben dus extra goed opgelet hoe het met de vlooien en de verschillende soorten kwallen zat. Wij hebben ontdekt dat zowel de oorkwallen, blauwe en gele haarkwallen en de kompaskwallen voorzien waren van vlooien. We kunnen dus rustig stellen dat de kwalvlooien niet kieskeurig zijn in hun dieet.

Vita Marina

Dennis Leeuw

Op verzoek van twee voormalige schrijvers in de Vita Marina hebben we voorrang gegeven aan het digitaliseren van jaargang 45 en 46 van de Vita Marina. We missen nu alleen nog jaargang 42 nummer 1 en jaargang 43. Als iemand weet hoe we Leo Man in 't Veld en/of G.J. Visser kunnen bereiken, neem dan contact op met de redactie na toestemming van deze personen kunnen we ook deze laatste drie volumes online brengen.

Dronken beestjes

Dennis Leeuw

Als laatste hebben we een artikel over het conserveren van dieren op alcohol. Dit artikel is ontstaan uit eigen ervaring en verzamelde kennis van Internet. Dus opmerkingen, suggesties en eigen ervaringen zijn van harte welkom.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl