Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 6

Redactie: Dennis Leeuw

3 juli 2013 

Vissen

Dennis Leeuw

Bij de vissen hebben we deze maand de gewone Makreel toegevoegd die nu langzaam aan weer onze water aan het bevolken is. Tussen de Makreel kom je zo nu en dan een Fint tegen die we volgende maand al online brachten, maar ook komt u nog weleens de Horsmakreel tegen en deze laatste is wel nieuw deze maand. Van de kleinere vissen is er de Pitvis die het ook in aquaria goed schijnt te doet en de Kleine Pieterman een van de giftigste vissen in de Noordzee, die pijnlijke steken kan toebrengen.

Nonnetjes

Dennis Leeuw

Sylvia van Leeuwen reageerde op het artikel over Nonnetjes in ons vorige Nieuwsblad. Zij opperde dat het misschien iets te maken kon hebben met de Zandmotor nabij Monster. Bij de zandmotor is namelijk een wadachtige omgeving aan het ontstaan met Kokkels en Nonnetjes. Dit zou mogelijk een bron kunnen zijn voor de Nonnetjes nabij Egmond.

Kwallen hebben ook vlooien

Dennis Leeuw

Zaterdag 22 juni was Ellen van der Niet in Egmond en heeft ze ons iets nieuws geleerd, namelijk dat kwallen ook vlooien hebben. De zaterdag bracht erg veel regen, maar dat heeft ons niet weerhouden. Echter voor foto's was het niet het weer. Het weekend van 29 juni was het prachtig weer en ook nu lagen er weer vele oorkwallen op het strand. Onderzoek liet zien dat bijna elke kwal op het strand een of meer vlooien had. Gezien de enorme hoeveelheid vlooien die er zaten vond ik het wonderlijk dat ze ons nooit eerder zijn opgevallen. Met de foto's hebben we een nieuwe pagina aan strandvondsten toegevoegd zodat nu ook de Kwalvlo op onze site te vinden is.
In de boeken die ik erop na sloeg, meeste wat oudere boeken, stond de Kwalgarnaal vernoemd als leven in het maagzakje van de Zeepaddenstoel. Op Natuurbericht.nl vond ik een artikel dat duidelijk de wijdere verspreiding van de kwalvlo beschreef. Voor ons bijzonder genoeg om dit in een artikel met u te delen.

Vita Marina

Dennis Leeuw

We hebben deze maand weer wat Vita Marina leesvoer geplaatst, als de vondsten wat minder zijn kunt u ook op het strand eens wat gaan zitten lezen. Op de Vita Marina pagina staan nu ook de artikelen die achter het Twee- kleppigen-tabblad thuis hoorden. Hiermee kunt u uw kennis ophalen of uitbreiden met betrekking tot de Hartschelpen, de Paal- wormen, de Europese zaagjes en/of de mantel- schelpen. Daarnaast vind u natuurlijk artikelen over vele andere soorten. Totaal zijn er ruim 280 pagina's toegevoegd. En om de reeks van Mollusca compleet te maken hebben we ook de Koppotigen, ofwel de Inktvissen, toegevoegd. Hier natuurlijk veel informatie de Nautilus, maar ook stukken over de octopus en de wat kleinere Spirula spirula. Het zijn duidelijk minder pagina's dan bij de Tweekleppigen, maar we hopen dat u er net zo veel plezier aan zult beleven.
Tabbladen 1 tot en met 19 zijn hiermee ontsloten, we hopen nog deze zomer de rest voor u te kunnen doen.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl