Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 4

Redactie: Dennis Leeuw

4 mei 2013 

Strandwacht

Van de redactie

Er is veel gebeurd deze maand. Allereerst is het Strandvondsten team op excursie geweest met Waterweg-Noord. Onder leiding van Mick Otten waren we op 30 maart bij Gorishoek. Het uitje leverde vele leuke vondsten op, die nu al hun weerslag hebben gevonden op de website, daarover leest u meer in deze nieuwsbrief.
We hebben ook de eerste pagina van de website omgegooid. De soorten staan nu meer op volgorde van complexiteit, danwel onstaans volgorde. Hopelijk is het een verbetering.
Wie er wil zoeken in vers suppletie materiaal willen wij erop wijzen dat zij snel een bezoekje moeten brengen aan Harlingen. Deze maand is er weer opgespoten volgens Harlingen Boeit, het is Waddenzand, geen idee of dit leuke vondsten opleverd.

Vita Marina

Dennis Leeuw

Deze maand hebben de artikelen welke achter het Literatuur tabblad zaten, maar ook alle artikelen uit de Varia Maritima. We zijn er deze maand niet aan toegekomen om alle inhouds- opgaven van de Varia Maritima uit te werken. U zult genoegen moeten nemen met onze belofte dat we dat in de loop van de tijd zullen doen.
Van Rykel de Bruyne en Inge van Lente ontvingen we de scans van het medelingenblad 1985 en jaargang 37 nummer 1. Daarmee hebben we nu van elk ooit verschenen mededelingenblad een exemplaar op de website.
Van de ontbrekende nummers uit de begin tijd van de Vita Marina (1954-1964) hebben Rykel en Inge alle bij ons ontbrekende nummers tot jaar- gang 9 aangevuld. Dit betekend dat jaargang 5 nummer 2, heel jaargang 6, jaargang 7 nummers 1-4 en heel jaargang 8 nu ook voor u online zijn.
Ron Ates zond ons jaargang 10 in zijn geheel toe, en daarmee is nu jaargang 4 tot 10 te vinden op onze site.
Wij hebben vast links en rechts wat artikelen gelezen en zijn enorm blij met al deze aanvulling. En danken via deze weg nogmaals Rykel, Inge en natuurlijk Ron hartelijk voor het vele werk dat ze hebben verzet zodat wij allen kennis kunnen nemen van de inhoud van deze tijdschriften.

Wormen

Dennis Leeuw

Hierbij de invloed van een dagje Gorishoek. Bij de wormen hebben we foto's van de eitjes van de Gestippelde dieseltreinworm kunnen voegen en tevens de eitjes plus de worm van de Groene bladkieuwworm. Deze laatste vonden we niet in Gorishoek, maar Floor Driessen die mee was naar Gorishoek liet ons haar foto gebruiken, hiervoor zijn we haar veel dank verschuldigd.
Opzoek in ons fotoarchief naar foto's van de Gestippelde dieseltreinworm kwamen we ook nog een foto tegen van een levende Schelpkokerworm die we ooit in ons aquarium aantroffen.

Naaktslakken

Dennis Leeuw

Ook een vondst bij Gorishoek was de Grote vlokslak. Naast verscheidene exemplaren van deze soort vonden we ook de eitjes. Met de gemaakte foto's was er voldoende materiaal om een pagina aan deze soort te wijden. Een exemplaar hebben we meegenomen, maar daar- over meer in het deel over Aquariologie.

Krabben

Dennis Leeuw

De Fluwelen zwemkrab hebben we aan de krabben sectie toegevoegd. Waarvan we hopen dat we ooit nog eens betere foto's zullen maken of krijgen.
Tevens staat er een onbekend krabje. Het zou een jonge strandkrab kunnen zijn, kan iemand ons hier over zekerheid verschaffen?
Bij de Noordzeekrab hebben we twee extra foto's geplaatst zodat de onder- en bovenkant van de krab goed bestudeerd kan worden.

Anomura

Dennis Leeuw

Tot de Anomura behoren de heremiet- kreeften, maar ook de porceleinkrabbetjes. Bij het bezoek aan Gorishoek kwamen er een paar prachtige exemplaren van deze laatste naar boven tijdens het stenen keren. Snel werden er foto's geschoten voordat de steen weer keurig op zijn plek werd terug gelegd. Het waren de Harig porceleinkrabbetjes die we er vonden. Een mooie soort met een verrassend goede camouflage. Om u een idee hiervan te geven hebben we op de pagina van de soort een overzichtsfoto gezet met een aantal van deze krabben. Kijkt u eens goed, hoeveel denkt u dat het er zijn? Klik op de foto om een groot formaat te krijgen.

Zoogdieren

Dennis Leeuw

Op 9 april kwam via Ecomare het bericht tot ons dat er een Orka gestrand en afgeschoten was aan de Noorse kust.
Er komen steeds meer waarnemingen van Bruin- vissen, en niet alleen van onze kusten. Een artikel van Natuurbericht is hier aan gewijd. Berichten die ons opvielen: De Sky | Tyne and wear site melde 2 strandingen op 8 april. Bij Whitburn overleed het gestrande exemplaar. Bij de tweede stranding wordt alleen van een dolfijn gesproken. Deze dolfijn kon wel levend terug de Noordzee in gezet worden. Frank Blaauboer melde dat er op 15 april een dode bruinvis was aangespoeld op het strand van Egmond aan Zee, zonder duidelijk letsel, wij vonden een jonge dode bruinvis op datzelfde strand op 19 april ook zonder duidelijke doodsoorzaak.
Van het Egmondse strand melde Frank Blaauboer ook dat er op 14 maart ter hoogte van de botenclub een jong van vermoedelijk de Grijze zeehond lag. Het was een flink uit de kluiten gewassen exemplaar dat er gezond uitzag en prima te benaderen viel.

Aquariologie

Dennis Leeuw

Van ons bezoek aan Gorishoek hebben we Vlokkige naakslak meegenomen. Vlokkige naakt- slakken zijn eenjarige dieren. We wisten dus dat we het risico liepen dat het van korte duur zou zijn dat we haar konden opserveren in ons aquarium. Toch hebben we een paar mooie waar- nemingen kunnen doen. Het diertje heeft een streng eitjes in ons aquarium afgezet en we hebben kunnen zien hoe met uiterste zorg de streng werd bevestigd tegen onze ruit.
Gelukkig heeft ze niet meer hoeven meemaken dat een Steurgarnaal ontdekte hoe lekker de eitjes van de Vlokkige naaktslak zijn. De garnaal had het snel voor elkaar dat wij alleen nog een lege huls aan het raam hadden hangen. Er zullen dus waarschijnlijk geen jonge Vlokkige naaktslakken in ons aquarium komen, of er moet nog ergens een verdwaalt eitjes zijn dat de garnaal gemist heeft.

Bibliotheek

Dennis Leeuw

Aan de bibliotheek hebben we weer wat oude tijdschriften toegevoegd. Het gaat om een aantal scans van de Biologia Maritima. Dit is een aquariumtijdschrift dat stamt uit 1939-1940. Ook na de oorlog moeten er nog uitgaves geweest zijn voordat het tijdschrift in 1951 "De Kor" ging heten en Bob Entrop de redacteur werd. Heeft u nog exemplaren de Biologia Maritima en mogen we ze gebruiken om te scannen of wilt u ze voor ons scannen, neem dan contact met ons op via info@strandvondsten.nl.
Rykel de Bruyne en zijn vrouw Inge hebben ook bij "De Kor" leemtes op gevuld in onze digitale boekenkast. In de "De Kor"-collectie stuurden ze ons de scans van hun exemplaren uit 1951, te weten de nummers 9 tot en met 12 en ook de Korren 6-7 en 9-12 welkedoor Bob Entrop zijn uitgegeven. Waarmee een belangrijk gat gevuld werd dat wij in deze serie hadden.

Meer boeken

Dennis Leeuw

We zijn eens door onze boekenkast gegaan en hebben voorjaarsopruiming gehouden. Daarom hebben we nu op de ruilbeurs een lijst met boeken staan waar we graag iemand een plezier mee doen. Bijvoorkeur verkopen we ze niet, maar willen we ze ruilen voor andere boeken. Laat ons weten welke exemplaren een aanvulling zouden zijn op uw boekenkast en vertel ons met welke boeken wij dan weer andere mensen een plezier kunnen doen.
En dan nog even dit: Mariene schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied is een nieuw boek dat een uitgave is van Tirion Natuur en Stichting Anemoon met daarin naast de gebruikelijke beschrijvingen van schelpdieren ook verspreidingskaarten en historische gegevens. Dit boek is een echte aanrader en kost bij voorintekening slechts €35,- exclusief verzend- kosten. Voorintekenen kan nog tot 1 juli.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl