Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 2

Redactie: Dennis Leeuw

28 februari 2013 

Vissen

Van onze correspondent

Voor ons is het nog winter met temperaturen rond de 0°C, maar voor sommige soorten is de paaitijd al begonnen. De eerste Snotolfen zijn namelijk al gesignaleer in de Oosterschelde. Ook op het strand zijn al enkele dode exemplaren aangespoeld. Een uitgebreid verhaal over de terugkeer van de Snotolf is te vinden op Natuurbericht.

Vogels

Van onze correspondent

Vanaf 2 februari kwamen er berichten binnen van vogels die aanspoelden op de Britse kust bij Dorset (BBC). Later kwamen ook berichten uit België (De Standaard) en Nederland (Ecomare).
De vogels die werden aangetroffen waren besmeurd met een onbekende olie-achtige stof, die brandwonden op leverde voor vogels en mogelijk ook gevaarlijk is voor mensen. Latere berichten gaven aan dat het mogelijk om palmolie ging. Spoelden op de Britse kust enkele duizenden vogels aan, in België waren dat er 7 en in in Nederland 2. De BBC eindigde met goed nieuws waarin de schoon gemaakte vogels weer worden vrijlaten.
Ander vogelnieuws kwam op 22 februari van Natuurmonumenten die melding maakte van een Brilzee-eend die bij Goeree was waargenomen. Verrassend om een Noord-Amerikaan in onze kustwateren waar te nemen, maar het schijnt vaker te gebeuren.

Zoogdieren

Van onze correspondent

Bij de redactie van strandvondsten.nl kwamen deze maand twee meldingen binnen van aangespoelde bruinvissen. De eerste melding kwam van Iris Depasse die op 10 februari een bruinvis op het strand tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee tegen kwam. Het dier was dood, maar was nog in redelijke staat. Dat kon niet gezegd worden van de tweede melding. Frank

Blaauboer kwam op 24 februari een bruinvis op het strand van Egmond aan Zee tegen. Het dier was onthoofd en Frank dacht sporen van een net te zien bij de rugvin, dit zou de mogelijke doodsoorzaak kunnen zijn geweest.
Het laatste bericht in de categorie Zoogdieren is de waarneming van Witsnuitdolfijnen voor de kust van Texel. Deze dieren werden in het weekend van 9 en 10 februari voor de kust waargenomen.

Tweekleppigen

Van onze correspondent

Als u dacht dat natuurlijke parels alleen in tropische zeeën voorkomen, dan heeft u het mis. Via de website van Duik in beeld leerden we dat Chefkok Jacco Beck een parel van 7,7 milimeter doosnede vond in een oester. Het betrof hier een oester uit ons eigen koude kikkerland, en wel een uit de Grevelingen. Dat was een mooie vondst van een Nederlandse koudwater parel. U hoeft nu niet meteen parels te gaan zoeken in Zeeland, het is namelijk de eerste in van dit formaat ooit.

Vita Marina

Van onze correspondent

Het is ons gelukt om alle artikelen over de Buikpotigen, de slakken, op de site te plaatsen. Hiermee hebben we ruim 500 pagina's aan artikelen aan de digitale reproductie van de Vita Marina toegevoegd. Er zijn artikelen over de bouw van het slakkenhuis, de radula, en de rasptong, maar ook artikelen over de verschillende soorten zoals het bij ons geïm- porteerde Muiltje, de Schaalhoren, en de verschil- lende Strombus soorten, maar ook de naakt- slakken komen aanbod. Kortom, eigenlijk zoals u van de Vita Marina gewend was, van alles wat.

Onderzoek

Van onze correspondent

Als automatiseerder met een passie voor de Noordzee word je soms door collega's geattendeerd op bijzondere projecten. Zo werd ik deze maand gewezen op FishPi. Dit project wil op basis van de Raspberry Pi een onbemand

voertuig bouwen dat in staat is om de Atlantische Oceaan over te steken en onderzoeksgegevens te verzamelen. Het zou dit volledig zelfstandig moeten doen op basis van autonome besturing en navigatie. Ik vind het een leuk project om te volgen en hoop dat er meer mensen zijn die dit ook leuk vinden.
Ook de Waddenzee lijkt nu een volledig beschermd gebied te worden. Ecomare weet te melden dat Unesco de papieren voor deze gebeurtenis op hun bureau hebben liggen. Laten we hopen dat dit doorgang vindt.

Aanbod Vita Marina

Van de redactie

Vanuit België kwam de vraag bij ons binnen of wij iemand weten die interesse heeft in een groot deel van de Vita Marina. Er wordt aangeboden:
Mariene Biologie Algemeen (1-48), Zoogdieren (1-40), Vissen (9-72), Manteldieren (1-10), Geleedpotigen (7-90), Wormen (9-26), Weekdieren Algemeen (1-132), Keverslakken (1-132), Buikpotigen (27-504), Stoottanden (1-10), Tweekleppigen (3-278), Koppotigen (1-78), Fossielen (1-76), Mosdiertjes (1-6), Stekelhuidigen (1-60), Holtedieren (3-76), Sponsen (1-6), Eencelligen (1-12), Mariene Flora (1-44), Veldwerk (1-230), Aquariologie (1-100), Collectietechniek (5-94), Mariene Philatelie (1-46), Musea (1-22), Armpotigen (1-50), Noordzee Weekdieren (1-62), Literatuur (5-158), Varia Maritima (1-56; 115-476) en het Register (1-76)
Vita Marina: vol. 41 (1,2,3,4), 42 (1,2,3,4), 43 (3,4), 44 (1-2,3-4), 45 (1-2,3-4), 46 (1-2,3-4), 47 (1,2,3,4)
Mededelingenblad Vita: vol. 43 (3,4), 44 (2,3,4), 45 (2,3,4,5,index 43-44), 46 (1,2,3,4,index 45-46), 47 (1,2,3,4,supplement,register 47)
Omdat het Nieuwsblad ook op Internet staat plaatsen we hier geen gegevens van de aanbieder. Zij die meer willen weten kunnen contact opnemen met de redactie van dit blad, dan zullen wij u in contact brengen met de aanbieder. Mail naar: info@strandvondsten.nl

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl