Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 1, nummer 10

Redactie: Dennis Leeuw

1 november 2012 

Strandwacht

Van de redactie

Op 2 augustus vond ik op het Egmondse strand een fles met een brief die op 1 augustus bij IJmuiden in zee gegooid was. De jongens die hem gepost hadden heb ik een kaartje gestuurd en hun brief heb ik met een extra brief weer aan de zee toe vertrouwd.
Kinderen uit Utrecht hadden ook flessen in zee gegooid maar dan op Terschelling en deze werden gevonden op Ameland volgens een artikel van Persbureau Ameland. Het blijft spannend dit soort verhalen, zelf heb ik als kind jarenlang geschreven met een jongen uit Engeland en na vele jaren zonder contact vond ik mijn pen-vriend weer terug op Facebook. Een ander bijzonder verhaal is er over het contact tussen twee meisjes, een uit Denemarken en de ander van Ameland op mens-en-samenleving.
Een heel ander verhaal is dat tussen IJmuiden en Bloemendaal begin oktober begonnen werd met het doorgraven van de zeereep om zo duinen weer te laten stuiven. Van de oude vissers- verhalen uit de kustdorpen is bekend dat stuifduinen vroeger een echt probleem waren en dat soms hele boerderijen onder het zand verdwenen. Nu hebben we de kennis en techniek, om een bepaalde biotoop in ere te herstellen, om duinen weer te laten stuiven. We hopen op een mooi experiment.
Ecomare had een oranje maandje. Ze weten te

melden dat Kees Koopman 2 spinkrabben heeft gevonden op het strand van Texel. En ze hadden ook het bericht van een oranje schol die was gevangen in de Noordzee door een Zeeuwse viskotter.
En dan was er natuurlijk deze maand veel te doen over bruinvissen. Naast dat er bijzonder veel exemplaren aanspoelden, ging het erom of grijze zeehonden bruinvissen eten en of daarmee de verminkte exemplaren verklaard kunnen worden die soms in Zeeland en het waddengebied aanspoelen. Een helder overzicht over deze materie vonden we op de website van de Stichting De Noordzee. Een nog levend exemplaar dat op het strand van Egmond aan Zee aanspoelde en dat gered werd door kiters heeft het ondanks alle goede zorgen niet gered.

Kalender 2013

Van redactie

Net als vorig jaar is er ook dit jaar weer de Strandvondsten.nl Jaar Kalender. Door Anneke van der Lende Producties is ook nu weer een prachtige kalender gemaakt. Bestellingen kunt u mailen naar info@strandvondsten.nl onder vermelding van het aantal examplaren en het afleveradres. Voor slechts € 19,95 per kalender heeft u dan een jaar lang een goed overzicht van al uw afspraken en daarnaast elke maand een mooie foto van al het moois dat onze Noordzee rijk is. Een voorproefje van deze geweldige nieuwe kalender kunt u vinden op onze website.

Vita Marina

Van onze correspondent

Uit het archief van de Vita Marina hebben we deze maand de artikelen van de Zoogdieren online gebracht. In de Zoogdieren afdeling treft u artikelen aan over de Zeeotter, tandwalvissen en robben. Tevens deze maand de Manteldieren en Mosdiertjes. Bij de mosdiertjes is er helaas maar 1 artikel.

De Website

Van onze webmaster

Dankzij de vondsten van afgelopen zomer op het strand van Egmond aan Zee hebben we veel nieuwe pagina's kunnen toevoegen. Om te beginnen is er een pagina met het Ruig krabbetje. Dit diertje troffen we aan in het vele veen dat deze zomer op het strand aanspoelde. We hebben hem in ons aquarium in leven weten te houden en momenteel leeft hij in ons thuis aquarium tussen de Penseelkrabben, wat verbazingwekkend goed gaat. Bij de vissen hebben we de Slakdolf toegevoegd. Ook een vreemde eend aan het zandstrand van Egmond aan Zee en toch werden er op 1 dag twee gevangen. Deze hebben we niet kunnen houden. De dag dat ze werden gevangen was het 30 graden, en een aquarium zonder koeling was niet waar deze slakdolfen gelukkig van werden. Ze kregen het zogezegd Spaans benauwd, en dus werden ze terug gezet in zee. We hopen dat ze het overleefd hebben.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl