Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 7, nummer 2

Redactie: Dennis Leeuw

24 maart 2018 

Vissen

Dennis Leeuw

Tussen foto's uit 2011 kwam ik een ooit gevangen Spiering tegen die niet op de website stond. Ingeborg de Boois heeft de determinatie gedaan.
Ik had ook nog foto's van de Geep en de Haring die een plekje verdienden op de website. Met Haringen, Sprotten en Sardienen ben ik altijd in de war dus maar eens voor mezelf een tabel gemaakt om ze uit elkaar te houden.
Al jaren staat op de website bij de vissen de Slakdolf een leuk visje dat we ooit vingen in een garnalennet bij Egmond aan Zee. Voor de Spiering zat ik nog eens door Elseviers Zeevissengids van Bent J. Muus te bladeren en ik kwam er achter dat er ook een Kleine slakdolf bestaat. Ik heb alle foto's van de diertjes er nog eens bijgepakt en ik denk dat we toen toch de Kleine slakdolf hebben gevangen. Met deze verbetering ook een determinatie-tabel voor de Liparis soorten toegevoegd.
En zo was ik al lekker bezig met determinatie-tabellen. In een vlaag van overmoedigheid dacht ik gelijk maar een determinatie-tabel voor alle straalvinnigen op te zetten. Dat idee is leuk, maar nog niet zo simpel als je zou denken. Er is nu een klein beginnetje dat de komende tijd nog behoorlijk wat aandacht gaat vergen. Ideeën en suggesties zijn van harte welkom, want een simpel tabelletje dat je bij de juiste familie brengt zonder dat de vinder meteen in de vis moet gaan snijden heb ik nog niet kunnen bedenken. Voor een aantal families en genera zijn er al wel tabellen maar een aantal lopen ook nog dood. Kortom het is nog niet af en leuk om aan verder te puzzelen.

Kraakbeenvissen

Dennis Leeuw

Arie Twigt merkte terecht op dat ik de eikapsels van de Gladde rog en de Gevlekte rog beide op de website had staan, wat natuurlijk dezelfde soort (Raja montagui) is met alleen een andere Nederlandse naam. Gevlekte rog lijkt de meest gebruikte naam en sluit ook het best aan bij de namen in andere talen, dus ik heb de naam Gladde rog bij de synoniemen gezet en er 1 beschrijving van gemaakt.

Vondstenlog / Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Velen van u zullen de verschillende vindplaatsbeschrijvingen kennen die ik op de website heb. Een enkeling volgt misschien ook mijn vondstenlog. Maar als je meer wil weten van een plek dan zou het wel handig zijn als alle vondsten bij de vindplaats beschreven zijn. Tot nog toe betekende dat dat ik moest knippen en plakken tussen het vondstenlog en de vindplaatsbeschrijvingen. Dat is verleden tijd. De vondsten worden met de laatste wijzigingen in de website-code automatisch bij de vindplaats weergegeven.
Voor een aantal plekken moet ik de data nog op de juiste manier in het vondstenlog zetten, maar dat komt de komende tijd goed. Voor Egmond aan Zee is er nog niets, omdat ik toen ik met het vondstenlog begon dacht dat ik alleen vondsten van Egmond zou verzamelen. Egmond vondsten hebben daarom geen label in de database. Voor deze vondsten gaat het dus iets langer duren voordat ze allemaal op de Egmond pagina verschijnen.

Krabben

Dennis Leeuw

Hoewel ik nog geen fatsoenlijke foto's heb van de Penseelkrab heb ik wel vast de pagina toegevoegd. Dit had het voordeel dat ik de determinatie-tabel voor de beide Hemigrapsus soorten kon toevoegen zonder dat er een doodlopend spoor is.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Bij de Ruwe boormossel heb ik foto's van het dier kunnen toevoegen zoals het ingeboord in veen leeft. Deze vondst is van het strand van Egmond aan Zee waar ik in een stuk veen zowel de Witte als de Amerikaanse boormossel vond en dus ook de Ruwe.

Naaktslakken

Dennis Leeuw

Aan de naaktslakken heb ik de een foto en een filmpje van de Satijnslak (Jorunna tomentosa) toegevoegd. Verdere data ontbreekt nog, maar ik vond het filmpje zo leuk dat ik het maar vast online heb gezet.

Mosdiertjes

Dennis Leeuw

Ook op het strand van Egmond aan Zee vond ik 4 plukjes van het Paars vogelkopmosdiertje. Nieuw voor het Nederlandse strand en voor strandvondsten.nl, het enige vogelkopmosdiertje zonder vogelkop.

Website

Dennis Leeuw

De afgelopen twee maanden is er weer veel veranderd aan de code. Ik was nog steeds bezig om strandvondsten.nl te laten passen op een telefoon. Ik heb keuzes moeten maken. 1 van de keuzes is dat het vondstenlog niet meer in het top menu te vinden is, maar alleen nog als plaatje in de hoofd-index. Verder heb ik nog een paar lay-out keuzes moeten maken die niet direct opvallen hoop ik. Het enige dat ik niet voor elkaar krijg is om de pagina met de soortbeschrijving te laten passen op een klein telefoonschermpje. Alleen de termen zijn vaak al te lang. Daar zal het dus waarschijnlijk zo blijven dat men de telefoon een kwartslag moet draaien. De meeste wijzigingen zijn nu denk ik gedaan zodat ik me weer meer kan concentreren op de inhoud.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl